Hlavní obsah

Zaorálek zůstane na kultuře, diplomacii by měl vést Kulhánek

Praha
Aktualizováno

Na pozici ministra zahraničí sociální demokracie navrhne Jakuba Kulhánka, náměstka ministra vnitra. Lubomír Zaorálek zůstane ministrem kultury. Rozhodlo o tom v úterý večer grémium strany.

Foto: Ministerstvo vnitra ČR

Jakub Kulhánek, náměstek ministra vnitra

Článek

O nominaci už byl podle statutárního místopředsedy Romana Onderky informován prezident Miloš Zeman, který jmenuje a odvolává členy vlády na návrh jejího předsedy.

„Pan prezident o jménu ví. Nevím o tom, že by sdělil jakékoli výhrady,” řekl Onderka. Více se k věci podle něj vyjádří ve středu šéf ČSSD Jan Hamáček. Onderka očekává, že ke jmenování nového ministra dojde v řádu dnů.

S Kulhánkem zřejmě nemá problém ani premiér Andrej Babiš (ANO). „Jakuba Kulhánka považuji za schopného a slušného úředníka,” řekl Právu.

Jan Hamáček zkolaboval

Domácí

Vedením ministerstva zahraničí je nyní pověřený Hamáček, jenž má na starosti i resort vnitra.

Kulhánek dělá v současnosti Hamáčkovi na vnitru náměstka, v minulosti stejnou pozici zastával na ministerstvech obrany či zahraničí. Studoval mezinárodní vztahy na Univerzitě Karlově a má magisterský titul z Walsh School of Foreign Service na Georgetown University ve Washingtonu.

Necpu se nikam, mám práci tady, řekl Zaorálek v dramatickém projevu

Domácí

Předchozího šéfa resortu Tomáše Petříčka na Hamáčkův popud odvolal v pondělí prezident. Petříček byl terčem kritiky Zemana, ale byl také Hamáčkovým vyzyvatelem při víkendové volbě stranického šéfa, v níž ho stávající předseda ČSSD porazil. Stavěl se například proti povolební spolupráci s hnutím ANO. Hamáček k jeho konci uvedl, že ČSSD musí být jednotná.

Podle médií měl po odvolání Petříčka nastoupit na jeho post nynější ministr kultury Lubomír Zaorálek, jenž už diplomacii v minulosti vedl, a na jeho funkci se měl zase posunout poslanec a starosta Náchoda Jan Birke.

Onderka: Vyhověli jsme Zaorálkovi

Birke byl připravený funkci vzít, ale Zaorálek rošádu odmítl. „Jsem člověk, který se nikam necpe. Pokládám za rozumné pokračovat, kde jsem začal,” řekl Zaorálek v úterý.

Podle něj také nebyl Birke na pozici ideální kandidát. Jeho instalaci na ministerstvo kultury označil za „příliš odvážný plán“.

Politologové k ČSSD: Připomíná to kamikaze. Hamáčkův tah může stranu potopit ještě víc

Domácí

Podle Onderky byl Zaorálek logickou první volbou, protože už dříve českou diplomacii vedl. ČSSD měla jistotu, že by zastával proevropský a proalianční program sociální demokracie.

„Ukázalo se, že Zaorálek chce dokončit svoji misi na ministerstvu kultury, že chce dokončit rozdělanou práci, kvůli které na ministerstvo nastoupil. Proto sociální demokracie vyhověla jeho přání," doplnil Onderka.

Birke: Byl jsem požádán

Potenciální ministr kultury Birke k úternímu rozhodnutí grémia uvedl, že se o práci na ministerstvu kultury nijak neucházel, ale byl požádán vicepremiérem Hamáčkem. „A protože před problémy neutíkám, souhlasil jsem, že v této složité době vypomůžu,” uvedl.

„Vzhledem k tomu, že tato varianta padla, není aktuální ani má pomoc na ministerstvu kultury,” doplnil

Birke starostou zůstane, na kultuře chce být krizovým manažerem

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám