Hlavní obsah

Necpu se nikam, mám práci tady, řekl Zaorálek v dramatickém projevu

Praha
Aktualizováno

Ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD) má podmínky pro to, aby se přesunul na post ministra zahraničí. Podle Zaorálka nyní neexistuje společná zahraniční politika. O takovéto koordinaci je ochoten jednat s premiérem. „Mám práci tady a připadá mi logické tady pokračovat,” řekl Zaorálek v dramatickém projevu, ve kterém těžko skrýval dojetí.

Zaorálek: Necpu se nikam, mám práci tadyVideo: ČTK

 
Článek

„Leckomu to připadá jako exkluzivní nabídka,“ odtušil ministr s tím, že možná jde o danajský dar. „Jsem člověk, který se nikam necpe. Pokládám za rozumné pokračovat, kde jsem začal,“ řekl s tím, že zahraniční politika je mu blízká.

Hodlá proto jednat s Hamáčkem a chtěl by si svou představu vyjasnit i s premiérem Andrejem Babišem (ANO).

„Nebudu se k tomu vyjadřovat, je to věc ČSSD,“ řekl Právu premiér Andrej Babiš. Se Zaorálkem nemá problém se sejít.

Zeman odvolal Petříčka

Domácí

„Není to stejné ministerstvo, které jsem před lety opouštěl,“ posteskl si Zaorálek, který vnímá, že resort přišel o část kompetencí. „Pokládám ho za takové vykuchané ministerstvo,“ dodal s poukazem na to, že například zmocněnec pro Rusko, kterým je Rudolf Jindrák, není ve strukturách resortu, ale na Pražském hradě, kde vede zahraniční odbor. To by se podle Zaorálka muselo změnit, neboť resort musí mít veškeré informace.

Tisková konference ministra kultury Zaorálka k nabídce na MZVVideo: ČTK

K postoji ohledně dostavby Dukovan Zaorálek řekl, že by chtěl nejdříve vyslechnout informace tajných služeb.

Birke na kulturu? Příliš odvážný plán

Zaorálek připomněl, že na ministerstvu kultury je mnoho rozjetých projektů, a to nejen v souvislosti s epidemií koronaviru. „Není mi jedno, jak to dopadne,“ dodal.

„Nemyslím si, že jsem nenahraditelný,“ řekl Zaorálek s tím, že by agendu ministerstva kultury předal někomu, kdo prostředí zná a má k němu vztah. Instalaci Jana Birkeho na ministerstvo kultury nicméně označil za „příliš odvážný plán“.

„V tuto chvíli se k dané věci nebudu nijak vyjadřovat,“ sdělil Právu v reakci Birke. Záležitost nechce komentovat do večerního grémia strany.

Hamáček se zahraničí ujme sám, než se Zaorálek rozhodne

Domácí

Na dotaz Novinek, zda nemůže Zaorálek prodlužováním svého rozhodnutí uvést resortu kultury do nejistoty a zároveň způsobit straně před volbami ztrátu politických bodů uvedl, že on tuto situaci nevytvořil. „To nebyl můj nápad,“ sdělil.

Stejně tak podle něj nebyla chyba, že neměl šéf strany Jan Hamáček (ČSSD) personální změny předjednané před odvoláním Tomáše Petříčka (ČSSD). „Neviním ho z toho, že neměl jasno, co bude po sjezdu,“ řekl Novinkám.  

Odvolání šéfa diplomacie navrhl premiérovi předseda sociálních demokratů Jan Hamáček poté, co Petříček v pátek neúspěšně kandidoval na předsedu strany. Hamáček jako důvod pro jeho konec uvedl, že ČSSD musí být jednotná.

Reklama

Výběr článků

Načítám