Hlavní obsah

Birke starostou zůstane, na kultuře chce být krizovým manažerem

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Poslanec Jan Birke (ČSSD), který od šéfa ČSSD Jana Hamáčka dostal nabídku vést ministerstvo kultury, hodlá zůstat i starostou Náchoda. Své případné působení v čele resortu vidí v pozici krizového manažera.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Jan Birke na archivním snímku.

Článek

„Požádám zastupitele, aby na dobu nezbytně nutnou, po dobu výkonu mandátu člena vlády, akceptovali mého plnohodnotného zástupce. Já bych samozřejmě zůstal starostou, protože můj milovaný a oblíbený Náchod nechci opustit,“ řekl v pondělí Birke v České televizi s tím, že by chtěl i nadále oddávat, podepisovat klíčové smlouvy města a věnovat se práci zastupitele.

„Budu se tomu věnovat o víkendech, eventuálně v pátek odpoledne,“ zavázal se Birke, který je vedle poslance a starosty i krajským zastupitelem. Podle svých slov bude coby možný budoucí ministr pracovitý.

Výměna Petříčka má zádrhel. Zaorálkovi se nechce

Domácí

Vztah ke kultuře dokumentoval Birke na svém působení ve funkci starosty, skrze niž má povědomí o všech kulturních oblastech.

Nabízí dialog i kulturním institucím, které se obrátily na premiéra Andreje Babiše (ANO) s výzvou po zachování kontinuity. Odmítly avizovaný přesun ministra Lubomíra Zaorálka na post ministra zahraničí místo odvolaného Tomáše Petříčka (oba ČSSD).

Do umění se vměšovat nehodlá

„Jsem pragmatik, dokážu si sehnat peníze pro ten resort, udělám z toho silný resort,“ tvrdí Birke, který si zakládá na tom, že neslibuje nesplnitelné.

Absolvent strojní průmyslovky vnímá jako svůj handicap absenci vzdělání i ne zcela ideální angličtinu.

„Já tam nejdu posuzovat umění, já nebudu nikomu radit. Já tam jdu jako krizový manažer s elánem, který mám stejný jako ve městě,“ popsal svou vizi.

Reklama

Výběr článků

Načítám