Hlavní obsah

Zaorálek předal norské velvyslankyni už druhou nótu kvůli odebraným dětem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek předal norské velvyslankyni Siri Ellen Sletnerové už druhou nótu kvůli kauze Evy Michalákové, které norské úřady odebraly její dva syny. Žádá v ní, aby norské úřady začaly s českými spolupracovat. Zaorálek to oznámil novinářům. Česko podle něj začne pracovat na mezistátní dohodě, podle níž by se podobné případy daly v budoucnu řešit.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr zahraničních věcí Lubomír Zaorálek (ČSSD)

Článek

"Byla určitá žádost na norskou stranu, aby nám pomohla ten politický rozhovor, který v současné době vedeme, rozšířit o dialog vedený na odborné úrovni. Požádal jsem, aby náš Úřad pro mezinárodněprávní ochranu dětí byl na norské straně vyslyšen," uvedl ministr.

Podle něj neexistuje žádný právní rámec, který by instituce v obou zemích ke spolupráci přiměl. Pomoci tomu mají právě politici. Že by tak vyvíjeli na nezávislé instituce nepřípustný tlak, si ministr nemyslí. Podle něj spíš řeší situaci, kterou "nepokrývá právo".

Český úřad norskou sociální službu kontaktoval před týdnem. Podle Zaorálka se o to nyní pokusí znovu.

Silný diplomatický nástroj

Česko si s Norskem kvůli kauze sourozenců Michalákových vyměnilo už tři nóty - dvě podala česká strana, jednu norská. Verbální nóta představuje silný diplomatický nástroj. Jeho využívání mezi evropskými zeměmi není obvyklé. Podle diplomatů tento krok upozorňuje na to, že záležitost je vážná a mohla by mít dopad na vzájemné vztahy.

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) se kvůli kauze obrátil minulou středu na předsedkyni norské vlády. Ta to nekomentovala. Šéf norského parlamentu, který je nyní na návštěvě v Česku, se dnes odmítl k případu vyjadřovat. Podle něj to nepřísluší poslancům, ale vládě. Norští zákonodárci by přesto mohli ve středu ve svém parlamentním zahraničním výboru o kauze jednat, téma by chtěl otevřít jeden z nich.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám