Hlavní obsah

Je to nepřiměřené. Prodejci produktů s HHC hrozí vládě kvůli chystanému zákazu soudy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Téměř tři desítky firem prodávajících produkty obsahující látku HHC vyzvaly vládu, aby přehodnotila zákaz prodeje těchto výrobků. Krok podle nich poškodí podnikatele a povede ke „zbytečným soudním sporům“, stát by prý měl jít spíše cestou regulace. K zákazu chce vláda přistoupit v reakci na přibývající případy dětí a mladistvých, kteří po požití látky HHC, často v podobě bonbónů, končí v nemocnicích.

Foto: Jan Handrejch, novinky.cz

Automat se sladkostmi a jinými produkty obsahujícími nebezpečnou látku HHC na snímku z 8. února 2024

Článek

„Podnikatelé nechtějí nijak zpochybňovat politické rozhodnutí reagovat na případy hospitalizace dětí a mladých lidí a přijmout regulaci prodeje látek, jako je HHC. Zařazení HHC na některý ze seznamů návykových látek, tedy jejich zákaz, je ale opatřením, které není takovému cíli přiměřené,“ píše téměř třicítka společností prodávající produkty s HHC ve výzvě určené vládě premiéra Petra Fialy (ODS), kterou mají Novinky k dispozici.

Celkem má v Česku působit zhruba 300 prodejců. Úplný zákaz podle signatářů výzvy poškodí jejich podnikání a povede k soudním sporům. Rozhodnutí navíc podle nich není v souladu s programovým prohlášením vlády, že bude naslouchat odborníkům. Zmiňují například vyjádření Asociace poskytovatelů adiktologických služeb o tom, že úplný zákaz je jednoduchým řešením, které se často míjí účinkem a nic fakticky nevyřeší.

Ochota podřídit se rozumné regulaci

„Opatření poškodí podnikatele, kteří jsou ochotni podřídit se rozumné regulaci, povede ke zbytečným soudním sporům (včetně sporů o náhradu škody) a zbytečnému a nadměrnému trestnímu stíhání osob, které si legálně produkty obsahující HHC zakoupily,“ stojí v dokumentu.

Produkty s HHC budou dočasně zakázané, rozhodla vláda

Domácí

O zařazení hexahydrokanabinolu (HHC), hexahydrokanabinol-O-acetátu (HHC-O) a tetrahydrokanabiforolu (THCP) na seznam zakázaných návykových látek by měla ve středu na návrh ministerstva zdravotnictví jednat vláda.

A to v reakci na přibývající počty případů, kdy děti a mladiství po požití HHC, často v podobě cukrovinek, skončili v nemocnicích. Děje se to ale i dospělým. Zařazení HHC a THCP na seznam bylo policií doporučeno v roce 2022, v červenci 2023 ho navrhl i resort zdravotnictví, kabinet tehdy ale nesouhlasil.

Hexahydrokanabinol HHC pochází z konopí a vyrábí se synteticky. Má povzbuzující účinky, při požití větší dávky ale může vyvolat úzkosti, závratě, případně i poruchu vědomí. Jeho účinky jsou ale silné a nebezpečné, obzvlášť pro děti. Látka se dá sehnat v podobě náplní do elektronických cigaret či želé.

Signatáři výzvy, které zastupuje brněnský advokát David Zahumenský, mají za to, že by se stát měl vydat cestou regulace, kterou aktuálně připravuje národní protidrogový koordinátor Jindřich Vobořil ve spolupráci se Státní zemědělskou a potravinářskou inspekcí (SZPI), namísto úplného zákazu.

Dívka na Chomutovsku nevědomky snědla proužky s HHC, policie musela případ odložit

Krimi

„Dotčení podnikatelé věří, že vláda bude přece jen naslouchat hlasům odborníků, jak se zavázala i ve svém programovém prohlášení, přehodnotí ministrem Válkem navrhovaný represivní krok a na místo toho se uchýlí k rozumné regulaci, proti které slušní podnikatelé nebudou ničeho namítat,“ stojí ve dvanáctistránkovém dokumentu.

Část prodejců se s ohledem na medializaci tématu a četném volání po regulaci rozhodla minulý týden na čas stáhnout produkty s HHC, které se dají jíst, ze svých pultů.

Kdy by mohl případný začít zákaz platit, zatím není jasné. V návrhu je platnost následující den po vyhlášení, je třeba ale jeho notifikace Evropskou komisí.

Podobné látky by do budoucna měla regulovat novela zákona o návykových látkách, která zavádí novou kategorii psychoaktivních látek. Ty by podle návrhu, který v současné době projednává Sněmovna, neměly být zcela zakázané, ale nemohly by se prodávat přes internet a dětem. Ve středu by se jím měl zabývat sněmovní výbor pro zdravotnictví.

V Chebu odstranili automaty s HHC z městských pozemků

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám