Hlavní obsah

Koronavirem se nakazila více než polovina dospělých Čechů, tvrdí studie

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

S koronavirem se od počátku epidemie do letošního března setkala polovina dospělé populace v České republice. Na základě první fáze dlouhodobé studie to konstatovali vědci z výzkumného centra Masarykovy univerzity v Brně. Podle oficiálních statistik se v ČR nákaza potvrdila jen u 1,7 milionu osob.

Foto: Petr Horník, Právo

Testování zaměstnanců České spořitelny na covid-19 při vstupu do budovy.

Článek

Vědci se zaměřili na přítomnost protilátek proti viru SARS-CoV-2. K odhadu zásahu tuzemské dospělé populace, která čítá 8,7 milionu lidí, je opravňují výsledky první fáze studie, při níž docházelo k opakovanému měření protilátek proti viru u dobrovolníků z řad pojištěnců Zdravotní pojišťovny ministerstva vnitra ČR.

„Výsledky první fáze studie ukázaly rychlý nárůst seropozitivity demonstrující rozsáhlou expozici české populace viru SARS-CoV-2 během dramaticky probíhající druhé vlny pandemie: zatímco v říjnu a listopadu 2020 mělo sledované protilátky pouze 28 procent dobrovolníků, v prosinci 2020 a lednu 2021 to bylo 43 procent a v únoru a březnu 2021 už 51 procent,” komentoval výsledky Vojtěch Thon z Masarykovy univerzity.

„To znamená, že v březnu 2021 už nebyla podstatná část české populace k infekci SARS-CoV-2 imunologicky naivní,“ dodal z pozice odborného garanta studie.

Část lidí čeká přeočkování třetí dávkou, nastínil Vojtěch

Koronavirus

Data podle šéfa Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) Ladislava Duška indikují, že „procento populace, které bylo do března 2021 exponováno viru SARS-CoV-2, bylo významně větší, než by vyplývalo z přímých odhadů založených pouze na datech z PCR testování”.

Zajímavé je, že minimálně u třetiny účastníků studie nebyly zaznamenány žádné příznaky a 28 procent dobrovolníků, u nichž se potvrdily protilátky, nikdy neabsolvovalo PCR test.

Studie pokračuje a účastníkům budou měřeny protilátky i nadále. Závěrečná fáze studie si klade za cíl zmapovat přetrvání či pokles dlouhodobých protilátek už u očkovaných jedinců i u těch, kteří se s virem setkali.

Na studii Proseco se vedle pracovníků z centra Recetox Masarykovy univerzity podíleli i odborníci z University College London, kanceláře Světové zdravotnické organizace v České republice a ÚZIS.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám