Hlavní obsah

Za Rakušanem do České Lípy dorazil i dezinformátor Zítko, větší podpory se ale nedočkal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Šéf hnutí STAN a ministr vnitra Vít Rakušan v pondělí vyrazil na čtvrtou debatu Bez cenzury, se kterou jezdí do „nejhorších regionů“, kde očekává, že jeho a hnutí Starostů nemají lidé rádi. Po Karviné, Sokolovu a Mostu přijel do České Lípy.

Ministr vnitra Vít Rakušan v České LípěVideo: Michael Polák, Novinky

 
Článek

V první části českolipské debaty si sice Rakušan vyslechl výkřiky „Demise, demise“, bučení i pískot, k žádným divočejším projevům ale debata ani později nesklouzla a postupně ji s dotazy ovládli lidé, kteří mezi podporovatele dezinformační scény zřejmě nepatří. Někteří z nich se vůči dezinformacím a dezinformátorům i vymezili.

„Byla to velmi kultivovaná debata,“ zhodnotil závěrem Rakušan.

Na debatu do České Lípy dorazila i výrazná postava české dezinformační scény, aktivista Pavel Zítko. S přáteli se posadil ke stolu nejblíže k prostoru pod pódiem, kde měl k vystupujícímu šéfovi hnutí STAN nejblíže. Od počátku debaty držel mobil v ruce a Rakušanovo vystoupení si natáčel, po celou dobu ale ještě stíhal obsluhovat druhý mobil, položený na stole.

„To nebyl Tomáš, je to podvod!“ Příznivci zatčeného Čermáka měli dostaveníčko před ruskou ambasádou

Krimi

Tričko a výměna kšiltovky

Když vedlejší stůl začal vykřikovat „Demisi, demisi“, tak se poprvé projevil a k provolávání se hned připojil. Později vystoupil i s dotazem. Těsně před vystoupením si sundal bundu a odhalil tak své triko s obrázkem Donalda Trumpa líbajícího hlavu prezidenta Putina. Před vystoupením si také narychlo vyměnil kšiltovku. Ošuntělou čepici s americkými pruhy vyměnil za novější, čistě červenou s nápisem Zítko 2023. Ihned po vystoupení znovu nasadil tu původní.

Rakušana asi deset minut trápil rychlým sledem dotazů, počínaje tím, jestli zastupuje Českou republiku jako korporaci, přes otázku na jakési signální ovlivňování až po referendum z roku 1992. Příliš podpory pro sebe otázkami ale nezískal, lidé spíš postupně začali hlučet, aby mu dali najevo, že už má skončit a předat mikrofon někomu dalšímu.

Dezinformační scéna měla zřejmě v České Lípě širší zastoupení. Při prvních dotazech na problematiku migrantů a ukrajinské uprchlíky se vždy několik lidí postavilo a otázky tazatelů i Rakušanovu odpověď si až horlivě natáčeli na mobilní telefony. V debatě ale postupně převažovaly dotazy, které nebyly konfrontační, a sám Zítko nakonec asi pět minut před koncem debaty znechuceně odešel. Vyprovázel ho i výkřik „Vypadni!“

Rakušan přijel debatovat do Mostu. Hned na úvod slyšel výzvu k demisi

Domácí

Na úvod migranti a Ukrajinci

Úplně první dotaz českolipské debaty se týkal povinného přemísťování migrantů, stejný člověk pak přidal ještě dotaz na Ukrajince. Můžou ohrozit naše mzdy, tvrdil. V tu chvíli začaly od stolů pod pódiem přilétat první výkřiky. „Berou nám práci,“ volala žena ve středním věku. „Proč mu tleskáte?“ rozčilovala se, když Rakušan odpověděl a část sálu mu zatleskala.

Žena se nakonec asi po dalších pěti minutách zvedla a s partnerem odešla. Bylo to chvíli poté, co Rakušan řekl, že až skončí dočasná ochrana ukrajinským uprchlíkům, bude muset Česko vytvořit nové podmínky. „Ne každý bude mít nárok zůstat, bude muset dokázat, že má práci,“ odpovídal mimo jiné šéf hnutí STAN. Ženu to evidentně nepřesvědčilo. „To se nedá poslouchat,“ vysvětlovala cestou ze sálu dalším lidem.

Foto: Michael Polák, Novinky

Vít Rakušan při debatě Bez cenzury v České Lípě

S dotazem na mzdy politiků se v sále osmělili další lidé a debatu od té doby na chvíli provázely výkřiky. Další dotazy se týkaly kauzy Dozimetru i korupční aféry, s níž je spojován i hejtman Libereckého kraje Martin Půta. Ten se debaty osobně účastnil a na dotaz k jeho kauze také sám vzápětí odpověděl.

Hned po Půtovi se přihlásil starší muž, který se označil za důchodce a ptal se, jak se bude Česko bránit dezinformátorům. Svou řeč zakončil důrazným konstatováním, že Rakušana volil a bude ho volit vždycky. Podporovatelů hnutí STAN byla v sále celá řada. Nechyběli například členové místního sdružení Živá Lípa, propojeného se Starosty pro Liberecký kraj (SLK), krajské odnože STAN, a kromě hejtmana Půty byli v sále i další zastupitelé zvolení na kandidátce SLK.

Lidé se ministra vnitra ptali také na zapojení Česka do Frontexu, agentury pro pohraniční a pobřežní stráž, nebo na budoucnost České pošty. Hodně vášní vzbudilo vystoupení mladého tazatele, který se ptal na udržitelnost důchodového systému a poznamenal při tom, že jeho generace vydělává na dnešní důchodce, a minimálně údiv si vysloužil i dotaz dalšího mladíka, jenž se ptal, proč už komunisté nebyli dávno postaveni mimo zákon. Padla také otázka na prodlužování věku odchodu do důchodu.

Osmnáct dní po Babišovi

Vít Rakušan vystoupil v České Lípě osmnáct dní po Andreji Babišovi. Na oba politiky se přišlo podívat stejné množství lidí, zhruba dvě stě až tři sta osob. Zatímco Rakušan přijel sám, Babiš byl v České Lípě s celou stínovou vládou. „Nejezdím tam, kde nám tleskají, nechodíme diskutovat do pražské kavárny, ale chodíme tam, kde nás lidé podporovali nejméně,“ vysvětlil Rakušan, proč si vybral Českou Lípu.

Ve městě v posledních komunálních volbách vyhrálo drtivým způsobem hnutí ANO. Se Starosty propojené sdružení Živá Lípa skončilo až s velkým odstupem na druhém místě, podílí se ale na radniční koalici.

Chci být premiér, tečka. Babiš zároveň mluvil o možných koalicích

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám