Hlavní obsah

„To nebyl Tomáš, je to podvod!“ Příznivci zatčeného Čermáka měli dostaveníčko před ruskou ambasádou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Skupina zástupců takzvané dezinformační scény, která neuznává Českou republiku a stojí si za tím, že jsme stále Československo, zamířila ve čtvrtek k ruské ambasádě v Praze. Na ambasádě chtěla skupina původně žádat o azyl v Rusku pro tehdy ještě hledaného Tomáše Čermáka, toho však o několik desítek hodin dříve dopadli policisté v Polsku.

Pavel Zítko před ruskou ambasádouVideo: Novinky

 
Článek

Své příznivce k ruské ambasádě v pražské Bubenči pozval Pavel Zítko, a to společně se svými kolegy Liborem Malým a Rudolfem Vávrou. Všichni jsou známými zástupci dezinformační scény v České republice. Kromě příznivců zval také novináře, aby mohli zaznamenat jeho tiskovou konferenci.

Skupina původně avizovala, že půjde na ambasádu žádat o azyl pro tehdy ještě hledaného Tomáše Čermáka, který nenastoupil do vězení po svém odsouzení za propagaci a podporu terorismu a který se ukrýval na neznámém místě. Čermáka však v úterý večer zatkli polští detektivové zaměřující se na cílené pátrání, které v rámci evropské skupiny Enfast požádali o pomoc jejich čeští kolegové. Zatčen byl v centru Lublinu, nedaleko běloruských hranic.

Zadržení Tomáše Čermáka v PolskuVideo: Policja.pl

Ačkoliv Pavel Zítko na konferenci před několika novináři a zhruba třicítkou svých podporovatelů prohlásil, že není vůbec jisté, že dopadeným mužem v Polsku je opravdu Čermák, později uvedl, že právník Čermáka se již pokusil kontaktovat polskou stranu. Kvůli jazykové bariéře ale podle něj nebyl úspěšný. Tomu, že Tomáše Čermáka dopadla policie, nevěří ani příznivci Zítka, kteří k ruské ambasádě dorazili. „Je to celé podvod. Nebyl to Tomáš,“ prohlásila například jedna z přítomných žen.

Polská policie zadržela uprchlého Čermáka

Krimi

Lidé na sociálních sítích po dopadení Čermáka často obviňují právě Pavla Zítka, který měl podle nich předat informace o jeho pohybu policii. Čermáka totiž policisté dopadli krátce poté, co byl Zítko na výslechu na policii. Sám však taková tvrzení odmítá.

Před ruskou ambasádou na náměstí Borise Němcova pak Zítko s Malým a Vávrou promlouvali více než dvě hodiny.

Reklama

Výběr článků

Načítám