Hlavní obsah

Rakušan přijel debatovat do Mostu. Hned na úvod slyšel výzvu k demisi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ministr vnitra Vít Rakušan přijel v pondělí debatovat v rámci svého turné „bez cenzury“ do Mostu. Do restaurace Severka, kterou proslavil kultovní televizní seriál Most, přišly s šéfem hnutí STAN diskutovat desítky lidí. Podobně jako při předchozích výjezdech ministra, i tentokrát byla nálada vzrušená – lidé mu skákali do řeči, nebo ho přerušovali pískotem.

Ministr Rakušan debatuje v MostěVideo: Karel Otcovský, Novinky

 
Článek

Mostecká restaurace doslova praskala ve švech, stoly byly beznadějně obsazené, další desítky lidí stály kolem. Někteří jedinci pak sledovali dění uvnitř lokálu přes zavřená okna. Zastoupení měly kromě dětí všechny generace.

„Nejsem jeho fanoušek, ale ráda si poslechnu jeho názory naživo,“ řekla Novinkám před zahájením debaty paní Jiřina Karková.

Diskuse začala pěkně zostra, hned první tazatel vyzval ministra demisi kvůli zapojení STAN do kauzy Dozimetr. Rakušan odvětil, že kauza se vyšetřuje a že do řízení nevstupuje.

Rakušanova strategie může narazit

Domácí

Další z dotazů zněl, proč Česko podporuje Ukrajinu, když za ni prý bojují nacistické jednotky. Rakušan odpověděl, že je naprosto zřejmé, kdo je ve válce agresor a kdo se brání, a že řeči o nacistické ukrajinské armádě jsou dezinformace.

Další dotazy se týkaly bezpečnosti, školství, ekonomiky, přijetí eura, potírání dezinformací, důchodů, protestů zemědělců nebo postavení hnutí STAN na politické scéně. Rakušan za své odpovědi sklízel různé reakce. Mladší lidé spíše tleskali, starší spíše nadávali či pískali.

I když byla debata zpočátku místy ostrá, později ubíhala v poklidnějším duchu a tak i skončila.

Foto: Ondřej Hájek, ČTK

Třetí ze série debat Bez cenzury s předsedou STAN Vítem Rakušanem se konala v restauraci Severka

Přešlap s ČEZ

Most byl třetí za stávkou na Rakušanově debatní tour. Po Karviné a Sokolovu zavítal opět do města, kde žije početná část obyvatel potýkajících se se sociálnímu problémy. V Mostě a okolí je několik vyloučených lokalit, nezaměstnanost zde tradičně patří mezi nejvyšší v Česku. V lednu činila 7,5 procenta.

Debaty, které ministr streamuje i na sociální sítě, vzbudily pozornost kvůli bouřlivé atmosféře, ale i kvůli několika kontroverzním Rakušanovým výrokům.

Například při setkání s občany Sokolova uvedl, že vláda jedná o vyplacení minoritních akcionářů energetické společnosti ČEZ. Na dotaz, kdy český stát odkoupí ČEZ, uvedl, že doufá v to, že to ještě současný kabinet stihne. Na síti X později napsal, že uvedl nesprávnou informaci a že „žádné takové kroky neprobíhají“. Omluvil se s tím, že nesprávnou informaci uvedl v zápalu debaty.

Rakušanovo vyjádření vyvolalo rozruch ve vládní koalici. Premiér Petr Fiala uvedl, že ho prohlášení kolegy o údajně připravovaném výkupu minorit ČEZ překvapilo a že je rád, že svá slova později vysvětlil.

Foto: Ondřej Hájek, ČTK

Třetí ze série debat Bez cenzury s předsedou STAN Vítem Rakušanem v restauraci Severka v Mostě. Vpravo je ekonomka a bývalá prezidentská kandidátka Danuše Nerudová, která za STAN kandiduje v evropských volbách

Nepřekvapujme se, pokáral Fiala Rakušana za výrok o plánu na zestátnění ČEZ

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám