Hlavní obsah

Za prezidenta chceme Švejnara nebo Dienstbiera, dohodli se v ČSSD

Právo, Jiří Ovčáček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Nejužší vedení ČSSD, politické grémium, navrhlo do vnitrostranické diskuse pro přímou volbu dva kandidáty na post prezidenta. Podle šéfa strany Bohuslava Sobotky se špičky strany dohodly na ekonomovi Janu Švejnarovi a místopředsedovi soc. dem. a senátorovi Jiřím Dienstbierovi.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Ekonom Jan Švejnar

Článek

„Jsou to dva návrhy do vnitrostranické diskuse,“ řekl v sobotu Právu Sobotka. Politické grémium soc. dem. vybíralo kandidáty na Hrad na utajeném výjezdním zasedání, které bylo zahájeno v pátek a skončilo právě v sobotu. Po jeho ukončení lídr ČSSD prozradil, že se konalo v Hnanicích na jižní Moravě.

Foto: Milan Malíček, Právo

Místopředseda ČSSD Jiří Dienstbier

Oba navržení kandidáti podle Sobotky podstoupí turné po jednotlivých krajích ČR, kdy se budou setkávat s občany. Verdikt grémia není definitivní, konečné slovo bude mít nejvyšší orgán ČSSD mezi sjezdy, ústřední výkonný výbor. Předseda soc. dem. uvedl, že rozhodovat bude 12. května.

V rámci soc. dem. se před klíčovou schůzkou špiček strany hovořilo nejen o Švejnarovi a Dientsbierovi, ale také o expremiérech Janu Fischerovi a Miloši Zemanovi. V debatě padla i jména předsedy Ústavního soudu Pavla Rychetského a bývalého eurokomisaře Vladimíra Špidly. Švejnar už za soc. dem. kandidoval na Hrad v roce 2008, kdy ho porazila současná hlava státu Václav Klaus.

Reklama

Související články

Ve hře o Hrad je zatím jedenáct jmen

Zatím jediným stranickým kandidátem na Hrad je šéf TOP 09 a ministr zahraničí Karel Schwarzenberg, jehož nominaci podpořilo i partnerské hnutí Starostové...

Výběr článků

Načítám