Hlavní obsah

Z chudobince budou v Plané moderní byty pro běžence

Zpočátku neměli střechu nad hlavou, zaměstnání a česky nerozuměli. Teď už Panchenkovi, kteří utekli před válkou na Ukrajině, bydlí, pracují a bez větších obtíží se domluví.

Foto: Klára Mrázová, Právo

Zednický mistr Petr Pavelka a učeň Jan Aizner opravují někdejší chudobinec.

Článek

„Chceme tady zůstat. Doma nás zatím nečeká nic dobrého. Naše území zabrali ruští vojáci,“ řekla Právu devatenáctiletá Olga Panchenko v internátu živnostenské školy v Plané na Tachovsku.

Foto: Klára Mrázová, Právo

Olga Panchenko se svými bratry Ivanem a Ondřejem

Právě sem se pětičlenná rodina pocházející z Luhanské oblasti uchýlila do bezpečí. Ředitel plánské školy Josef Mára totiž rozhodl, že volné prostory poslouží jako dočasné zázemí uprchlíkům. A na podzim je čeká nové bydlení v prostorách bývalého chudobince.

Česky se naučila sama

„Obraceli se na nás zaměstnanci, za nimiž narychlo přijížděli jejich příbuzní nebo známí. Cítil jsem potřebu se o ně postarat,“ uvedl Mára.

Panchenkovi dostali dva pokoje, tři sourozenci sdílejí jednu místnost, rodiče pak druhou. „Je to pohodlné. Cítíme se tady dobře. Jsem moc vděčná za to, jak nás místní přijali a pomáhali nám. Za pět měsíců jsme poznali spoustu dobrých lidí,“ řekla reportérce Práva perfektní češtinou Olga.

Adaptační skupiny pro Ukrajince budou pokračovat do prosince, bude jich ale méně

Věda a školy

Jazyk se naučila sama, její matka Taťána stále navštěvuje kurzy. „Na dálku stále pokračuji na Ukrajině s hotelovou školou, ale zároveň už pracuji jako recepční v nedalekých Mariánských Lázních. Tatínek se živí jako elektrikář, maminka jezdí do Nemocnice svaté Anny, kde ošetřuje pacienty,“ sdělila studentka, která se ještě stará o své mladší bratry Ivana a Ondřeje.

Bude jich pět

V Plané, kde žije více než 5200 obyvatel, jsou spokojení. „Je to malé město, ale klidné a útulné. Líbí se mi hlavně knihovna a procházky centrem. Myslím, že stěhovat se nikam v dohledné době nebudeme,“ doplnila.

Změna však Panchenkovy přece jenom čeká. Na podzim se přesunou do nového. Dlouho chátrající chudobinec v areálu internátu se dočká opravy a uvnitř vznikne pět moderních bytů pro běžence.

„Vejde se sem dvaatřicet lidí. Zájemců je samozřejmě víc, než je míst. Chceme, aby měli uprchlíci důstojné podmínky a nemuseli být někde v tělocvičnách nebo na ubytovnách,“ zdůraznil ředitel.

Kompletní rekonstrukci budovy provádějí učni živnostenské školy, kteří zde absolvují praxi, a jejich mistři. „Je fajn, že můžeme zrovna takovým způsobem uprchlíkům pomáhat,“ uvedl Jan Aizner, budoucí zedník.

Školy přijmou Ukrajince bez omezení českých žáků, tvrdí Rakušan

Domácí

Hotovo bude nejpozději v říjnu a náklady přesáhnou čtyři miliony korun. „Předpokládám, že až válka skončí, vrátí se většina z nich domů. Prostory pak využijeme například pro naše hosty, žáky nebo turisty,“ dodává ředitel.

Reklama

Výběr článků

Načítám