Hlavní obsah

Vzdejte se klišé o potřebě zůstat v tvrdém jádru Evropy, vzkazuje Zahradil Schwarzenbergovi

Právo, Lukáš Bek, Oldřich Danda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dvě nejsilnější pravicové strany čekají už o víkendu vrcholná shromáždění. Kromě standardních koaličních půtek mezi ODS a TOP 09 se jako hlavní předmět sporů ukazuje vztah k Evropské unii.

Článek

Europoslanec a člen grémia ODS Jan Zahradil v pondělí vzkázal šéfovi TOP 09 Karlu Schwarzenbergovi, že by se konečně měl vzdát klišé o potřebě zůstat v tvrdém jádru Evropy. Šéf diplomacie na oplátku varuje, že politika části občanských demokratů hrozí vybočením z Unie.

Podle představitelů ODS bude Evropa jedním z témat sobotního kongresu v pražských Letňanech. Potíže Unie bude na svém celostátním sněmu, který se po oba víkendové dny odehraje v Hradci Králové, řešit i TOP 09.

Zahradil podle svých včerejších slov Právu s překvapením zaznamenal Schwarzenbergovu obavu z důsledků dvourychlostní Evropy, tedy různého vývoje a rozhodování v zemích eurozóny a mimo ni, o níž ministr zahraničí mluvil na nedávné přednášce Londýně.

„Trošku mě zneklidnilo, že tam zaznívá taková ta stará a celkem už obehraná píseň české diplomacie o strachu z vícerychlostní Evropy,“ uvedl Zahradil. Podle něj nejen Schwarzenberg, ale i úředníci ministerstva zahraničí dlouhodobě razí „klišé“, že bychom měli zůstat v tvrdém integračním jádru EU. Vícerychlostní Evropa je podle Zahradila jediným únosným modelem budoucnosti Unie.

„Jestli si Německo a Francie chtějí zřídit fiskální, daňovou, a dokonce i dluhovou unii, je to samozřejmě jejich věc. Není důvod, abychom jim v tom bránili, ale zase my nemáme důvod, abychom se na něčem takovém podíleli,“ dodal Zahradil.

Schwarzenberg: Ať si ODS udělá jasno

Schwarzenberg na dotaz Práva reagoval slovy, že mu názor nebere. „Já jsem jenom říkal, že moje zkušenosti z dálnice jsou takové, že pomalý pruh vede k odbočce. Podle mého by nebylo dobře, kdyby se Evropa vyvíjela dvourychlostně.“

Podle Schwarzenberga je nutno vzít v potaz, že ODS je v otázce budoucnosti EU rozdělena a Zahradil patří do nejkritičtějšího křídla. „Bylo by ale dobré, kdyby si to v ODS ujasnili mezi sebou,“ dodal šéf TOP O9.

Europoslanec ODS Hynek Fajmon podle svých slov nemá teď Schwarzenbergovi co vyčítat, protože se ministr vyjádřil proti přijetí eura nejméně do roku 2020, což prý kvitoval s velkým povděkem.

„Mám radost, že i člověk, který tak dlouho a vytrvale až do loňského sestavování vlády prosazoval přijetí eura, najednou pochopil a vidí, že situace je zcela odlišná,“ řekl Právu Fajmon. Toho před časem spolu s jeho kolegou Ivo Strejčkem označil místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek za „bezvýznamného idiota“, za což se pak omluvil.

Místopředseda Senátu Přemysl Sobotka (ODS) v souvislosti s krizí v eurozóně pro Právo uvedl: „Pánové a dámy z Bruselu by konečně měli říct pravdu, že to, co se odehrává, je neufinancovatelné, že to dramaticky zatíží všechny státy a nejenom ty, které si opravdu žijí nad poměry.“ Podle Sobotky by byl lepší řízený bankrot Řecka než totální bankrot eurozóny.

Reklama

Výběr článků

Načítám