Hlavní obsah

Ruská média citují Zemana: Důkazy o Vrběticích nejsou

Z nedělního projevu Miloše Zemana ke kauze Vrbětice ruská média vyzdvihují slova o neexistujících důkazech pro přítomnost ruských agentů v muničním skladu ve Vrběticích, kde se v roce 2014 odehrály exploze. Tvrzení českých tajných služeb, že ze dvou výbuchů vrbětických skladů jsou důvodně podezřelí agenti ruské vojenské rozvědky GRU, stálo přitom minulý týden u zrodu diplomatické roztržky mezi Českem a Ruskem.

Foto: News Prima CNN, ČTK

Hostem první hodiny diskusního pořadu Partie Terezie Tománkové byl 25. dubna 2021 prezident Miloš Zeman.

Článek

Podle zprávy Bezpečnostní informační služby (BIS) neexistují důkazy ani svědectví, že by ruští agenti byli ve vrbětickém areálu, řekl mimo jiné Zeman v dnešním televizním projevu. „Z toho ovšem nevyplývá, že podezření z jejich účasti není vážné,” poznamenal zároveň ve zhruba desetiminutové řeči. „To, že BIS neprokázala jejich účast, neznamená, že do vrbětického areálu nevnikli,” dodal.

„Český prezident uvedl, že neexistují žádná data o agentech z Ruska ve Vrběticích,” píše ruská tisková agentura Interfax. Dodává, že Zeman zdůraznil, že Bezpečnostní a informační služba nemá důkazy o tom, že ruští agenti oblast Vrbětic navštívili.

Mimořádný projev prezidenta Zemana

Domácí

Podobně o projevu českého prezidenta referuje agentura TASS, která mimo jiné cituje Zemanova slova, že Bezpečnostní informační služba se o incidentu ve Vrběticích za posledních šest let ve svých výročních zprávách nezmínila. TASS zároveň upozorňuje, že podle prezidenta ale nelze říci, že podezření ze zapojení dvou zahraničních agentů není vážné, a je nutné toto podezření vyšetřit.

Agentura Ria Novosti zprávu o Zemanově projevu zahajuje upozorněním na jeho slova o dvou verzích příčin explozí ve Vrběticích: neodborné zacházení s municí a činnost agentů zahraničních tajných služeb.

Zeman chce další důkazy o zapojení GRU ve Vrběticích. Podezření je podle něj vážné

Domácí

Většinou s odvoláním na tiskové agentury o Zemanově vystoupení informují rovněž některé ruské zpravodajské servery jako Kommersant, Meduza, RBK nebo Vesti.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám