Hlavní obsah

Máte malá přirození, vzkázalo Rusko pobaltským státům kvůli solidaritě s Českem

Novinky, drk, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Napjaté vztahy Západu s Ruskem v sobotu okořenila nevídanou diplomatickou komunikací ruská ambasáda v Bělorusku. Na zprávu litevského ministra zahraničí, že Litva vyhostí na znamení solidarity s Českem dva ruské diplomaty, zareagoval twitterový účet ambasády v Minsku stručně, ale svérázně. #SmallDickEnergy - neboli: Máte malé pindíky.

Foto: Profimedia.cz

Ministr zahraničí Litvy Gabrielius Landsbergis

Článek

Tento výraz pochází z amerického slangu, kde je zejména mezi mladými používán jako synonymum komplexu méněcennosti. Jak název napovídá, doslova označuje muže, kteří si velikost svého přirození kompenzují siláckými řečmi.

Správce twitterového účtu ambasády tento příspěvek po pár minutách smazal a nahradil ho novým a obohaceným sdělením: „#smalldipenergy nebo #smalldickenergy - je to na vás”.

Co se snažil básník sdělit světu, není příliš jasné. Na první pohled se mohlo zdát, že ambasádě někdo ukradl přístupové heslo k účtu. To je však silně nepravděpodobné v kontextu toho, že ruské ambasády podobné příspěvky zveřejňují často. Část komentujících na Twitteru zase přemýšlela, zda se nejedná o výmluvnou narážku na rozhodnutí pobaltských států odstřihnout se od elektřiny z Ruska.

Prazvláštní vzkaz ruské ambasády reagoval na zprávu litevského ministra zahraničí Gabrieliuse Landsbergise, který oznámil vyhoštění dvou ruských diplomatů. Litva se tak přidá ke Slovensku, které vyhostilo tři ruské diplomaty, zatímco Estonsko a Lotyšsko po jednom.

Ruský velvyslanec při EU: Český příběh je součást protiruské psychózy celého Západu

Zahraniční

Jedná se o součást solidarity s Českem, na jejímž území podle tajných služeb v roce 2014 ruští agenti způsobili výbuch muničního areálu ve Vrběticích, při kterém zemřeli dva čeští občané.

Dlouhodobý způsob komunikace ruských ambasád na Twitteru

Nejde zdaleka o první případ podobné znevažující komunikace ze strany ruských ambasád ve světě se objevily již dříve, například ruská ambasáda v Londýně podobný typ zesměšňujících příspěvků zveřejňovala v souvislosti s otravou Sergeje Skripala.

V reakci na vyhoštění 35 ruských diplomatů z USA na konci prosince 2016 uveřejnila příspěvek, který pracoval s narážkou na to, že se jednalo o jeden z posledních kroků Obamovy administrativy.

Ambasáda použila fotku kachněte s nápisem „lame”. Šlo o narážku na výraz chromá kachna (angl. lame duck), jak se říká úřadujícím americkým prezidentům, kteří už mají zvoleného nástupce. Nejde o žádné hanlivé označení, nýbrž o ustálený pojem.

Ruská ambasáda ale jednak místo dospělého kačera zvolilo obrázek mláděte, což mohlo být pochopeno tak, že krok Obamovy vlády je dětinský. Navíc na první dobrou čtenář viděl samotný nápis „lame”, který se na internetu zpravidla používá ve významu „chabý” nebo „trapný”. Příspěvek tedy vyzněl i tak, že Obamův krok Kreml vnímá jako slabý.

Česko-ruské vztahy

Česká vláda minulou sobotu vypověděla 18 ruských diplomatů, kteří byli označeni jako pracovníci ruských zpravodajských služeb. Moskva reagovala vypovězením 20 členů české diplomacie včetně zástupce velvyslance, čímž v podstatě paralyzovala ambasádu v Rusku, neboť tam zůstalo jen sedm diplomatů a 25 administrativně-technických pracovníků.

Kolář: Český dům v Moskvě zamrzne, ale v takovém napětí se těžko tančí na palubě

Domácí

Česko prostřednictvím nového ministra zahraničí Jakuba Kulhánka (ČSSD) odpovědělo ultimátem. Rusové měli umožnit návrat vyhoštěných diplomatů, nebo Česko sníží počet těch ruských na ambasádě v Praze na stejný počet, jaký zůstal Čechům v Moskvě. Rusové nereagovali a Česko se tak rozhodlo zastropovat počet Rusů na jejich ambasádě na úrovni stavu českého zastoupení v Moskvě.

Prahu musí do konce května opustit 63 pracovníků ruského velvyslanectví s rodinami.

Reklama

Výběr článků

Načítám