Hlavní obsah

Vystrčil: Měli bychom si všichni přiznat, že jsme dělali chyby

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Měli bychom si všichni přiznat, že jsme v minulosti dělali chyby, uvedl v pondělí ve svém adventním projevu šéf Senátu Miloš Vystrčil (ODS). Ten zároveň upozornil, že koaliční a opoziční politici ztrácejí schopnost spolu mluvit a že by to měli změnit.

Foto: Profimedia.cz

Předseda Senátu Miloš Vystrčil

Článek

„My politici z koalice i opozice postupně ztrácíme schopnost spolu mluvit. Sveřepé trvání na názorech, neochota hledat kompromisní řešení, vzájemné osočování a neslušné chování jsou při debatách politiků čím dál častější,“ varoval v projevu Vystrčil.

Zároveň apeloval, aby zákonodárci v tomto způsobu chování nepokračovali. „Vyzývám všechny zákonodárce, abychom se k sobě chovali slušně a s respektem. Měli bychom si všichni přiznat, že jsme v minulosti dělali chyby. Jedeme v tom společně,“ zdůraznil předseda Senátu.

Také varoval před eskalací názorové nesmiřitelnosti na úkor hledání kompromisů a rozumných řešení, která může vést k oslabování demokracie a k nebezpečnému rozkolísání demokratického společenského systému. Na současném stavu podle něj vydělají populisté a extremisté.

Babiš zaútočil na Fialu. Nutella nechyběla

Domácí

„Navrhuji, abychom se během adventu raději zamysleli, jak a v čem bychom mohli být lepší,“ apeloval.

Lidé by podle Vystrčila měli být kritičtí nejen k ostatním, ale i k sobě. Také řekl, že by si Češi měli například přiznat, že souhlasili s prohlubováním závislosti na levných energiích a surovinách z Ruska nebo na výrobcích a lécích z Číny.

„Kritiku neberu na lehkou váhu“

Šéf horní komory také uznal, že rozhovory, které v poslední době vede s občany, nejsou jednoduché. „Často spolu diskutujeme o drahých energiích, potravinách, nedostatečném dopravním spojení, nedostatku lékařů. Říkáte mi, že máte obavy z migrace nebo z konfliktů v Izraeli a na Ukrajině,“ jmenoval a zdůraznil, že kritiku lidí nebere na lehkou váhu.

„Navíc existují lidé, říká se jim populisté, kteří tvrdí, že všechno se dá vyřešit rychle – zlevnit potraviny, vyřešit problémy ve školství nebo ve zdravotnictví. To vám říkat nebudu, nebudu vám lhát,“ zdůraznil.

V uplynulých letech měl Vystrčil projev na Nový rok kvůli tomu, že bývalý prezident Miloš Zeman dal přednost vánočním poselstvím. Jeho nástupce Petr Pavel se ale rozhodl obnovit tradici novoročních projevů hlavy státu. Vánoční poselství proto bude mít premiér Petr Fiala (ODS).

Fialova vláda je ve svém poločase na stejném dně jako neoblíbený Nečasův kabinet

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám