Hlavní obsah

Maláčová navrhne navýšení důchodů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) navrhne navýšení důchodů o 200 až 300 korun nad rámec zákonné valorizace. Uvedla to v nedělní Partii na Primě. Nebyla by naopak pro jednorázový příspěvek.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Místopředsedkyně ČSSD Jana Maláčová

Článek

Zákonná valorizace na příští rok by měla činit v průměru 450 korun měsíčně. Průměrný starobní důchod překročil letos hranici 15 tisíc korun. Na konci prvního čtvrtletí vyplácela Česká správa sociálního zabezpečení v průměru starobní penzi 15 351 korun.

Důchodová reforma skončí u ledu. Opět

Domácí

Maláčová usiluje o ještě vyšší navýšení, které je podle ní přijatelnější a pro lidi efektivnější možnost než jednorázový příspěvek. Vláda hnutí ANO a ČSSD na konci loňského roku rozhodla o tzv. rouškovném, seniorům jednorázově poslala 5 tisíc korun. Opozice i řada odborníků to tehdy považovala za populismus a kupování si voličů.

Ekonom KPMG a bývalý viceguvernér ČNB Mojmír Hampl považuje jakékoliv navyšování důchodů nad zákonnou valorizaci za nerealistické a populistické.

Reforma do voleb

Dlouhodobým politickým tématem je pak důchodová reforma. Podle Maláčové by se její projednání ještě mohlo stihnout do voleb, pouze však za předpokladu, že ostatní politici nebudou jen kritizovat, ale sednou si ke stolu a budou jednat.

Vláda ANO a ČSSD při svém nástupu slíbila, že průměrný důchod do letošních podzimních sněmovních voleb dosáhne 15 000 korun. Prosadila v minulých letech dvakrát vyšší přidání, než nařizoval zákon. Pro loňský rok to bylo o 151 korun a pro předloňský o 300 korun.

Podle zákona by se přidávalo v minulém roce průměrně o 749 korun a v předminulém o 600 korun měsíčně. Loni navíc prosadil kabinet mimořádný jednorázový příspěvek 5000 korun.

Anketa

Mělo by dojít ke zvýšení důchodů nad rámec zákonné valorizace?
Ano
63,4 %
Ne
36,6 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 24488 čtenářů.

Reklama

Související články

POLEMIKA: Důchodová reforma odtržená od reality

Ministerstvo práce a sociálních věcí nedávno oznámilo, že zpracovalo nové znění příslušných zákonů o důchodovém pojištění, a to pokládá za vyřešení jednoho ze...

Výběr článků

Načítám