Hlavní obsah

Vyšetřování korupce v Brně se prolíná s údajnými obřími daňovými podvody

Právo, Petr Kozelka
Brno

Hned dva z devíti obviněných v případu údajné korupce při zadávání zakázek na radnici Brno-střed mají opletačky s policií také kvůli vyšetřování údajných podvodů s DPH. Jedním je podnikatel Saman El-Talabani, druhým pak jeho obchodní partner Pavel Ovčarčin. Podle dokumentů, které má Právo k dispozici, se Ovčarčin společně s dalšími měl pokusit okrást stát o téměř 140 milionů korun.

Foto: Mapy.cz

Radnice Brno-střed

Článek

Pozornost při vyšetřování korupce se zatím soustředila hlavně na Jiřího Švachulu (dříve ANO), bývalého místostarostu Brna-střed a údajného organizátora celé zločinecké skupiny. Ale sami žalobci uznávají, že případ Ovčarčina je svým způsobem výjimečný. Podnikatel měl být totiž zapojen hned do dvou zločineckých organizovaných skupin.

„Měl být spolu s dalšími osobami aktérem fiktivního řetězce obchodních společností končícího společností Nord Amsterdam, ze kterého vzešlo vylákání nadměrného odpočtu DPH v aktuálně vyčíslené výši cca 136 milionů korun,“ konstatovali žalobci.

Z fiktivního řetězce společností vzešlo vylákání nadměrného odpočtu DPH ve výši 136 milionů
žalobci

„Podle názoru státního zástupce získání výnosu trestné činnosti či spolupůsobení na jejich získání v řádech desítek milionů přímo obviněným je konkrétní skutečností, která odůvodňuje možnost vytvoření si významného finančního zázemí obviněného mimo území České republiky či přímo mimo území Evropské unie,“ upozornilo státní zastupitelství.

Podle žalobců Ovčarčinovi hrozí v daňovém případě trest 13 let a za korupci až 16 let vězení.

Z rozsudku Nejvyššího správního soudu (NSS) z roku 2015 plyne, že společnost Nord Amsterdam se neúspěšně soudila o vrácení desítek milionů z DPH s Finančním ředitelstvím. Firma tvrdila, že úspěšně obchodovala s partnerem v Iráku včetně armády Spojených států, přičemž dodavatelem byla Ovčarčinova společnost Finrax.

Podle NSS se řetězcem obchodů společnosti dopustily protiprávního jednání. „NSS dospěl k závěru, že správce daně nepochybil, když dovodil, že posuzovaná transakce nemá jiný hospodářský smysl než inkasování daňového odpočtu vyvážejícím subjektem,“ napsali tehdy soudci.

Deset procent za manipulace

Za podvody s DPH, tentokrát v jiném případu, je stíhán i El-Talabani, který byl společně s Ovčarčinem jednatelem ve společnosti Osso-foto. Právě El-Talabani, který se před vyšetřovateli obšírně o aktivitách kolem údajné korupce na radnici rozhovořil, usiluje o statut spolupracujícího obviněného, což by mu mohlo vynést nižší trest.

S Ovčarčinem měl podle vyšetřovatelů při ovlivňování zakázek úzce spolupracovat předseda představenstva společnosti Kros-stav Lubomír Smolka. Ten měl být přímým Ovčarčinovým podřízeným a měl za úkol komunikaci se stavebními firmami ucházejícími se o zakázky.

„Obviněný oslovoval zástupce předem vytipovaných stavebních společností a předával jim neveřejné dokumenty k nevyhlášeným podlimitním zakázkám a zakázkám malého rozsahu, poté od těchto společností, potažmo jejich zástupců inkasoval hotovost ve výši deset procent z ceny veřejné zakázky, která byla úplatkem za zmanipulované výběrové řízení,“ tvrdí žalobci.

Smolka společně s dalšími podezřelými měli údajně svou činnost do detailů promyšlenou a zakrývali ji sítí rafinovaných vztahových vazeb.

„Obviněný (Smolka – pozn. red.) byl zároveň předseda představenstva společnosti Kros-stav, která díky manipulaci s výběrovými řízeními zadavatele Úřadu městské části Brno-střed vyhrála několik nezákonně ovlivněných výběrových řízení,“ dodali státní zástupci.

Z veřejných zdrojů lze vyčíst, že zmiňovaná společnost získala od druhé poloviny roku 2016 jen od městské části Brno-střed zakázky týkající se stavebních prací za zhruba 27 milionů korun.

Podle informací Práva není vyloučeno, že v kauze padnou i další obvinění. Žalobci totiž prověřují desítky společností, které se mohly podílet na prověřovaných zakázkách.

Výběr článků

Načítám