Hlavní obsah

Výjimka pro Česko kvůli vysídlencům může být rychle, řekl Klaus

Novinky, Jaroslav Soukup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Prezident Václav Klaus na páteční tiskové konferenci osvětlil důvody, které jej vedou k oddalování ratifikace Lisabonské smlouvy. Podle Klause si ČR před ratifikací smlouvy musí vyjednat výjimku, která by zajistila, že nemůže dojít k prolomení Benešových dekretů. Premiér Jan Fischer tuto obavu nesdílí a nepotvrzují ji podle něj ani dostupné právní analýzy.

Článek

Výjimku je podle Klause možné doplnit ke smlouvě velmi rychle, byť i prezident přiznal, že by šlo o nestandardní postup. Klaus v pátek neřekl, jak bude v procesu ratifikace dále postupovat.

Prezident varoval před možným obcházením českých soudů a uplatňováním majetkových požadavků osob vysídlených po II. světové válce u Soudního dvora EU, který  vznikne v Lucemburku. Hlava státu se bojí zejména toho, že by mohlo dojít k přezkumu již platných rozhodnutí tuzemských soudů.

"Minulá česká vláda této – pro Českou republiku životně důležité – otázce nevěnovala dostatečnou pozornost a nevyjednala pro Českou republiku z této Listiny takovou výjimku, jakou si vyjednalo Polsko a Velká Británie," uvedl Klaus s tím, že v obou těchto zemích budou i po vzniku Soudního dvoru EU rozhodovat jejich vlastní soudy.

Klaus si postěžoval, že obsah čtvrtečního telefonátu s předsedou Rady EU Fredrikem Reinfeldtem považoval za důvěrný a jeho zveřejnění jej překvapilo. Zopakoval, že Lisabonskou smlouvu považuje za špatný dokument, který "prohloubí demokratický deficit v EU".

Fischer stále věří v ratifikaci do konce roku

Premiér Fischer v reakci na Klausovo vystoupení uvedl, že v souvislosti s Lisabonem nepředpokládá možnost prolomení Benešových dekretů. "Analýzy, které má vláda k dispozici,  to vylučují," uvedl premiér, který nadále věří ve schválení dokumentu do konce letošního roku. Další postup kabinetu chce upřesnit po pondělním jednání vlády.

Fischer vyloučil možnost, že by jednání o požadavku prezidenta Klause k Lisabonské smlouvě mohlo přinést znovuotevření ratifikace dokumentu v celé EU.

ODS: Doplnit výjimku do smlouvy s Chorvatskem

Grémium ODS v souvislosti s prezidentovým tvrzením, že "minulá vláda nevěnovala této otázce dostatečnou pozornost" uvedlo, že dojednané podmínky prolomení dekretů vylučují a měl-li prezident tuto pochybnost, měl ji sdělit dříve.

Jedinou možností, jak dostát prezidentově podmínce je podle ODS doplnění výjimky do přístupové smlouvy s Chorvatskem. Podobný postup byl zvolen i v případě irských připomínek, které umožnily opakování tamního referenda.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám