Hlavní obsah

Klaus má další požadavek, chce k "Lisabonu" připsat poznámku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Český prezident Václav Klaus vytvořil další překážku ratifikace Lisabonské smlouvy. Uvedla to agentura Reuters. S Klausem ve čtvrtek odpoledne telefonicky mluvil švédský premiér a předseda Evropské rady Fredrik Reinfeldt, ten také Klausův požadavek zveřejnil. Proti podmínce se ještě ve čtvrtek večer vyslovila Francie

Foto: Petr Horník, Právo

Český prezident Václav Klaus

Článek

Klaus požaduje, aby byl ke smlouvě připojen ještě text, který se týká listiny základních práv. Podle Reinfeldta ale Klaus neřekl, jak by měla poznámka přesně vypadat. Hrad se k rozhovoru s Reinfeldem nebude už ve čtvtrek vyjadřovat.

"Mluvil jsem s prezidentem Klausem kvůli podpisu lisabonské smlouvy. Požádal o poznámku zhruba v rozsahu dvou vět, která by odkazovala na základní listinu práv," řekl Reuters Reinfeldt. Švédský premiér Klausovi odpověděl, že na přípisek není zrovna nejlepší čas, jeho požadavek by museli přezkoumat experti na evropské právo.

Řekl, že chce, aby to přijala Rada EU. Řekl jsem mu, že to je špatná zpráva ve špatný čas pro EU.
Předseda Evropské rady Fredrik Reinfeldt o rozhovoru s Klausem<br/>

"Řekl jsem mu jasně, že to je jeho inkoust na papíře, který je důležitý. A že nechci, aby to zdrželo co nejrychlejší ratifikaci smlouvy,"řekl Reinfeldt.

Reinfeldt tvrdí, že mu Klaus řekl, že pokud český ústavní soud smlouvu posoudí kladně a EU přijme jeho podmínku a k Lisabonské smlouvě přidá poznámku, smlouvu podepíše.

Na Klausova slova začali reagovat evropští politici. Francouzský ministr zahraničí Bernard Kouchner sdělil, že jeho země je proti takovému požadavku.

BBC: Lisabon už k listině práv odkazuje

Podmínka okamžitě upoutala všechny světové agentury. Britská stanice BBC uvedla, že prezident Lisabonu přichystal další zádrhel. Upozornila také, že Lisabonská smlouva k listině práv a svobod už odkazuje.

Podle korespondenta BBC v Bruselu bude vedení EU v požadavku spatřovat jen další snahu ratifikaci zpozdit a není pravděpodobné, že na něj kývne, protože by tím riskovalo, že by se ratifikační proces musel vrátit úplně na začátek. 

Česko je jednou ze dvou posledních zemí, které smlouvu neratifikovaly. Další je Polsko, jejíž prezident měl smlouvu podepsat tento týden, ale zatím tak neučinil. [celá zpráva]

Paroubek: bylo by to východisko

Předseda ČSSD Jiří Paroubek řekl, že Klausův požadavek je přijatelný, pokud to nebude znamenat, že by se ve všech 26 zemích EU musel proces ratifikace znovu otevřít. Předseda Strany zelených Ondřej Liška označil Klausův postoj za obstrukci.

Český premiér Jan Fischer, jenž se v EU o konečnou ratifikaci zasazuje, ve středu řekl, že doufá v prezidentův podpis pod smlouvou, jakmile o ní pozitivně rozhodně ústavní soud. Ten má nyní na stole námitky skupiny senátorů. Dokud soud nerozhodne, nesmí Klaus smlouvu podepsat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám