Hlavní obsah

Hejtmani vyzvali Klause, aby s podpisem Lisabonské smlouvy neotálel

Karlovy Vary

Hejtmani vyzvali v pátek dopoledne prezidenta republiky Václava Klause, aby již dále neotálel s podpisem Lisabonské smlouvy a dokument ratifikoval.

Foto: Petr Horník, Právo

Krajští hejtmani na zasedání Asociace krajů.

Článek

"Dohodli jsme se na jednání rady Asociace krajů (AK), že vyzveme prezidenta Václava Klause, aby podepsal Lisabonskou smlouvu. Rozhodli jsme se k výzvě proto, že je v sázce prestiž České republiky," uvedl v pátek dopoledne v Karlových Varech při jednání AK její předseda a hejtman Jihomoravského kraje Michal Hašek (ČSSD).

"Stávající situace se stává neudržitelnou," komentoval Hašek. "Byli jsme jako hejtmani tento týden tři dny jednat v Bruselu a tam se s námi nikdo o ničem jiném nebavil," vysvětloval Hašek.

Prezident Klaus je dlouhodobým odpůrcem Lisabonské smlouvy, která má reformovat instituce Evropské unie. Podepíše-li smlouvu v sobotu smlouvu polský prezident Lech Kaczynski, jak se očekává, bude Klausův podpis tím posledním, co bude "Lisabonu" chybět k platnosti. Klaus ale nyní smlouvu podepsat nemůže, neboť čeká na rozhodnutí Ústavního soudu, zda je dokument v souladu s Ústavou ČR.

Ve čtvrtek si navíc stanovil podmínku, že do Listiny základních práv EU, která je součástí Lisabonské smlouvy, chce připojit blíže nespecifikovanou poznámku. Podle utajeného zdroje polského deníku Rzeczpospolita se Klaus obává obnovení sporů o sudetoněmecké majetky. [celá zpráva]

"Prezident republiky by se měl v tomto případě zbavit osobního pohledu na Lisabonskou smlouvu a měl by nadřadit skutečnost, že je prezidentem všech občanů této republiky,“ uvedl Hašek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám