Hlavní obsah

Výbušnou zakázku vláda po tlaku stáhla

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vláda ve středu stáhla z programu jednání materiál ministerstva obrany, který se týkal nákupu ručních granátů za půl miliardy korun a jejich kompletace v bývalém muničním skladu ve Vrběticích.

Foto: Policie ČR

Záběry přímo z epicentra výbuchu, který v roce 2014 rozmetal muniční sklad u Vrbětic na Zlínsku.

Článek

Kabinet je kvůli zakázce pod tlakem, protože proti výrobě granátů protestují starostové okolních obcí, a to i z vládních stran, jak ve středu informovalo Právo. Starostové mají v živé paměti výbuch muničního skladu v roce 2014 a jsou pobouřeni, že obrana bez jakýchkoli konzultací chce do blízkosti jejich obcí znovu přivést muniční výrobu.

Nákup kritizují i poslanci sněmovního branného výboru. Podle informací Práva budí značné pohoršení i mezi českými zbrojaři, protože zakázku bez výběrového řízení dostala jedna dceřiná firma skupiny Colt CZ, která s výrobou munice nemá žádné zkušenosti.

Jako zlínský poslanec rozumím strachu místních lidí
Petr Gazdík (STAN)

„Ze strategických a bezpečnostních důvodů není namístě, abych to komentoval,“ řekl ve středu vicepremiér a šéf lidovců Marian Jurečka na dotaz, jestli nákup vláda schválila. Dodal, aby se novináři zeptali ministryně obrany Jany Černochové (ODS), ta ale nebyla přítomna.

Munici tu už nechceme! Obce kolem Vrbětic pobouřil plán obrany

Domácí

„Materiál byl stažen z vlády, abychom doplnili předkládací zprávu,“ řekl Právu mluvčí obrany David Jareš.

Kvůli zakázce interpeloval premiéra Petra Fialu (ODS) místopředseda výboru pro obranu Pavel Růžička (ANO). „Nejsem ochoten s klidným svědomím říci lidem, kteří byli po léta vystrašení, vyděšení a omezovaní kvůli incidentu ve Vrběticích, že se tam znovu vrátí muniční výroba. Vůbec nevíme, v jakém stavu areál je a jak by bylo bezpečné vyrábět v něm granáty,“ stojí v interpelaci, kterou má Právo k dispozici.

Zakázka šitá na míru Coltu CZ?

To, že obrana výrobu granátů chystá za zády starostů obcí kolem Vrbětic, se nelíbí ani vládním poslancům. „Vzhledem k tomu, co se ve Vrběticích stalo, je potřeba to brát velice citlivě a je potřeba o tom diskutovat. Rozumím, že to, co tam bylo a má být nyní, jsou dvě odlišné věci, ale zároveň jako zlínský poslanec rozumím strachu místních lidí,“ řekl Právu Petr Gazdík (STAN).

Podle poslance Růžičky je celá zakázka skandální, protože ji obrana zadala bez výběrového řízení firmě Colt CZ Defence Solutions, s. r. o., jež nemá s výrobou munice žádné zkušenosti a komponenty pro kompletaci granátů pouze nakoupí od německého výrobce, firmy Rheinmetall.

Na kompletaci granátů by se měl podílet státní podnik VTÚ, který areál ve Vrběticích vlastní. Ministerstvo zakázku napřímo přitom ospravedlňovalo tím, že armáda konečně dostane granát českého výrobce.

„Přínos firmy Colt CZ pro projekt je proto více než diskutabilní a padá tím argument, že ministerstvo obrany zadává zakázku mimo režim zákona, tak aby byla v ČR zajištěna výroba granátů,“ uvedl Růžička.

O zakázce už na podzim informovalo Právo. Ministerstvo ale na dotazy, proč zakázku získala firma ze skupiny Colt CZ napřímo a kde se budou granáty vyrábět, neodpovědělo.

Soud zamítl žalobu Imexu za Babišovy výroky po výbuchu ve Vrběticích

Domácí

Podezřelé je podle Růžičky i to, že ministerstvo neví, zda za granáty zaplatí přijatelnou cenu. „Ministerstvo přiznalo, že ani nezadalo znalecký posudek na nabídkovou cenu,“ uvedl poslanec.

Zároveň vyslovil podezření, že zbrojovka zakázku dostala kvůli úzkým kontaktům vedení ministerstva a předsedy představenstva Coltu CZ Lubomíra Kovaříka. „A také Úřadu vlády –poradce pro národní bezpečnost Tomáše Pojara, který působí například ve správní radě Nadace rodiny Holečkových, majitele Zbrojovky,“ poznamenal Růžička.

Pojar ale jakoukoli možnost, že by lobboval za zakázky pro firmy z konsorcia Colt CZ, popřel. „To mohu jednoznačně vyloučit,“ řekl Právu Pojar.

Se zakázkou nesouhlasí ani poslanec branného výboru Radovan Vích (SPD). „Po tom, co se ve Vrběticích stalo, jsou obavy starostů o bezpečnost obyvatel z okolních obcí oprávněné,“ řekl Právu. Dodal, že by měla obrana vzít v potaz nejen výhrady starostů, ale oslovit skutečně české výrobce granátů.

„Ministerstvo by mělo zjistit, zda nejsou schopni dodávat své výrobky naší armádě za lepších cenových podmínek než nově vyrábět granáty ve Vrběticích,“ dodal Vích. Podle informací Práva dokážou granáty vyrábět firmy STV Group a Zeveta Bojkovice.

Překvapený, že uherskobrodská zbrojovka, která dodává armádě ruční zbraně a ve spojení s Coltem patří mezi největší výrobce střelných zbraní, chce vyrábět i granáty, byl prezident Asociace obranného a bezpečnostního průmyslu Jiří Hynek. „Colt je významná firma, ale překvapilo mě, že chtějí podnikat i v jiném oboru, než je výroba střelných zbraní,“ řekl Právu Hynek.

Jak ve středu informovalo Právo, představitelé obcí si výrobu nepřejí. „Vláda nám slíbila, že s námi bude konzultovat využití vrbětického areálu bývalých muničních skladů. Byli bychom neradi, kdyby zde zase byla skladována munice. Nepřejeme si to, aby tam byla výroba. Už jednou jsme měli strach, je to o nás bez nás a bez názoru lidí, kteří si prožili při dvou výbuších z roku 2014 hrůzné chvíle,“ okomentoval to pro Právo Josef Zicha (STAN), starosta Vysokého Pole na Zlínsku.

Do Vrbětic se vrátí granáty

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám