Hlavní obsah

Munici tu už nechceme! Obce kolem Vrbětic pobouřil plán obrany

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Starostové obcí v okolí Vrbětic , které negativně poznamenaly exploze tamního muničního skladu, jsou zaskočeni informací, že se v lokalitě mají vyrábět ruční granáty pro českou armádu. Počítá s tím veřejná zakázka ministerstva obrany, kterou se v blízkých dnech bude zabývat vláda premiéra Petra Fialy (ODS). Představitelé obcí si to nepřejí.

Foto: Dalibor Glück, ČTK

Policisté hlídají silnici směrem do Haluzic ve Vlachovicích, jejichž částí Vrbětice jsou. Snímek ze 4. prosince 2014.

Článek

„Vláda nám slíbila, že s námi bude konzultovat využití vrbětického areálu bývalých muničních skladů. Byli bychom neradi, kdyby zde zase byla skladovaná munice. Nepřejeme si to, aby tam byla výroba. Už jednou jsme měli strach, je to o nás bez nás a bez názoru lidí, kteří si prožili při dvou výbuších z roku 2014 hrůzné chvíle,“ sdělil Právu starosta Vysokého Pole na Zlínsku Josef Zicha (STAN).

On i další starostové upozorňují na blízkost chystané stavby rozsáhlého vodního díla Vlachovice.

„Od Bohuslavic nad Vláří do Vrbětic budou při stavbě přehrady stavbaři po železnici převážet stavební materiál. Ve Vrběticích jej pak budou překládat na dopravní pás, který povede k samotnému tělesu hráze. Umístit do vrbětického areálu opět munici může být velmi nebezpečné. Obávám se, že by skladování munice v areálu mohlo ohrozit stavbu strategické přehrady, na jejíž pitné vodě bude závislá velká část Zlínska,“ domnívá se Zicha.

Do Vrbětic se vrátí granáty

Domácí

Obdobně reagoval i Zdeněk Hověžák (STAN), starosta Vlachovic, v jejichž katastru je vrbětický areál. „Je pro mě, pro naše občany, a věřím, že i pro občany širokého okolí, nepředstavitelné, aby se do areálu muničních skladů vrátila munice a znovu ohrožovala naše životy. Už vůbec ne v době tak velkého rusko-ukrajinského konfliktu. Právě tyto sklady s municí v roce 2014 měly souvislost s tímto konfliktem. Nechceme se dožít již nikdy ničeho podobného,“ řekl Právu Hověžák.

Z pozice starosty zároveň doufá, že před případným schválením těchto kroků vlády budou radnice v okolí Vrbětic lépe než dosud a v dostatečném předstihu informovány o chystaných plánech.

Snad platí slib vlády?

Starosta Haluzic František Marecký (NK) doufá, že jde o neověřené informace. „Za prvé slib vlády, že zde nebude obnoveno skladování munice a zbraní, snad pořád platí. A za druhé v tomto areálu ještě nezačal hloubkový pyrotechnický průzkum, proto je to značně nebezpečné pro nás všechny. Nedokážu si představit reakci místních obyvatel, jestli by tato informace měla být pravdivá,“ sdělil Právu Marecký.

Jak se shodli všichni starostové, lidé žijící poblíž vrbětického areálu si už zkusili dost a další zkušenosti s municí poblíž svých domovů už mít nechtějí.

Ústavní soud: Odškodné za výbuchy ve Vrběticích by mělo dostat víc lidí

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám