Hlavní obsah

Výborný: V KDU-ČSL zní volání po nových tvářích

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Musíme být sociálním akcentem vlády Petra Fialy (ODS), míní ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL). Rozhodnutím Celostátní konference uspořádat volební sjezd strany až na podzim, získali podle něj lidovci čas na hledání nových tváří. Platí, že pokud se straně nepodaří uspět v následujících volbách, předseda Marian Jurečka už kandidovat nebude.

Foto: Milan Malíček, novinky.cz

Marek Výborný poskytl rozhovor Novinkám a deníku Právo

Článek

Jste spokojený s výsledkem Celostátní konference KDU-ČSL, na které se řešila budoucnost Mariana Jurečky v čele strany a ministerstva práce?

Celostátní konference byla svolaná, abychom diskutovali o termínu sjezdu, který je plánovaný na říjen, ale ozvaly se hlasy z regionu, abychom vzhledem k situaci přesunuli sjezd na jaro. To je legitimní. Osobně jsem viděl výhody i nevýhody v obou termínech.

Celostátní konference o tom diskutovala a většinou potvrdila podzimní termín. Je to termín, kdy za sebou budeme mít troje volby, evropské, krajské a senátní.

Výborný: Zdražovat se nebude, zlevňovat také ne

Domácí

Bude co hodnotit na základě jasných výsledků. Bude to okamžik, kdy se budeme muset rozhodnout, v jakém formátu, zda sami, nebo v koalici, půjdeme do parlamentních voleb v roce 2025.

Jednali jste ale i o tom, zda by měl Jurečka zůstat v čele strany.

Debatovalo se nad pozicí vedení strany a pana předsedy. Byl jsem rád za tuto dlouhou diskuzi. Je to dobrá zpětná vazba. Bylo odhlasováno, že toto vedení dovede stranu do sjezdu. Musíme se primárně soustředit na to, abychom jasně a srozumitelně dokázali komunikovat nejen politiku KDU-ČSL, ale i vlády. Musíme být důraznější.

Definice šílenství je dělat pořád to samé a očekávat jiný výsledek… Máte okolo dvou procent podpory voličů, žádné změny jste nakonec neučinili…

Jsme demokratická strana. Jasně jsem řekl, že budu respektovat rozhodnutí většiny.

Hlasování bylo poměrně těsné. Pro usnesení hlasovalo 46 z 85 delegátů.

Ale dvě třetiny Celostátní konference nevyjádřili panu předsedovi nedůvěru. Vytvořil se jasný prostor pro diskuzi nad tím, jak proměnit vedení KDU-ČSL. Zaznívají hlasy volající po nových tvářích. O tom bychom měli vést debatu.

Pan předseda Jurečka jasně řekl, že je potřeba negativní trend vývoje preferencí otočit. Pokud se to nepodaří, tak už pan předseda nebude znovu kandidovat do vedení strany

Beru také vážně slova pana předsedy, že pro celé vedení strany je důležité ve volbách, které nás čekají, uspět.

Pan předseda jasně řekl, že je potřeba negativní trend vývoje preferencí otočit. Pokud se to nepodaří, tak už pan předseda nebude znovu kandidovat do vedení strany. To beru jako jeden ze závěrů páteční celostátní konference.

Spouštěčem volání regionů po změnách v KDU-ČSL byl Jurečkův večírek na ministerstvu práce po masovém vraždění na filozofické fakultě v Praze. Na to už lidovci zapomněli? Nebojíte se, že Jurečka má v očích voličů poškozenou image?

Pan předseda se opakovaně omluvil. Neznamená to, že neudělal chybu. Chyba to je a zůstane chybou navždy. Je pravda, že kdykoliv a kdokoliv může říci, že Marian Jurečka učinil něco nepatřičného, co mohlo některým lidem ublížit. Ale pan předseda to jasně přiznal, je si vědom své viny, omluvil se za to. Teď se soustřeďme na to, co máme před sebou.

Budete na podzim usilovat o post předsedy vy? Když se začala pod Jurečkou houpat židle, tak jste to nevyloučil…

Řekl jsem, že bych to zvážil. Ale tato otázka teď není na pořadu dne. Nerozhoduji se na základě svých ambicí, ale na základě toho, co je prospěšné pro KDU-ČSL. Tak to bude i v této věci. Čekají nás okresní a krajské konference, určitě se o tom povede debata.

Jaká tedy bude další strategie? Co změníte, aby se k vám voliči vrátili?

Musíme umět voličům doručit, co ve vládě, ve Sněmovně i v Senátu děláme. Když budu konkrétní, tak teď je to například ochrana zemědělské půdy. Na to dosud žádná vláda nenašla odvahu.

Pokud se to podaří schválit, a děláme pro to všechno, tak už nebude možné, aby si tu kdokoliv volně zkupoval půdu. Budeme chránit nejkvalitnější půdu proti tomu, aby se na ní například stavěly sklady.

Musíme být sociálním akcentem této vlády. Možná jsme to v uplynulých dvou letech nedokázali, u některých témat jsme nebyli dost důrazní a netrvali na prioritách lidovecké politiky

Čeká nás i penzijní reforma, která zásadně ovlivní několik generací. Pokud bude systém nově nastaven, tak budou zajištěny přiměřené a důstojné penze pro všechny věkové kategorie.

Zásadní je i reforma sociálních dávek, která by měla reflektovat, že není možné jen chodit s nataženou rukou.

Musíme být sociálním akcentem této vlády. Možná jsme to v uplynulých dvou letech nedokázali, u některých témat jsme nebyli dost důrazní a netrvali na prioritách lidovecké politiky.

Nebojíte se toho, že jste se dostali na podobnou trajektorii jako ČSSD, která byla před svým odchodem ze Sněmovny ve vládě s ANO?

Ne, to je úplně jiný příběh. Když se podíváte na to, v jaké vládě ČSSD byla… My jsme ve vládě, kterou tvoří pět politických stran – a způsob a forma vládnutí je naprosto nesrovnatelná.

Výborný: Věřím, že obchodníci se chytí za nos a zdražení si ještě rozmyslí

Domácí

Reklama

Související články

Jurečka nekončí

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka ustál tlak a zůstane v čele resortu i KDU-ČSL. Oznámil to v pátek večer po celostátní konferenci, kde měl...

Výběr článků

Načítám