Hlavní obsah

Bělobrádek: Důvěra Jurečkovi byla těsná. Uvidíme, jak to bude dál

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Důvěra, kterou lidovci vyslovili v pátek na celostátní konferenci předsedovi KDU-ČSL Marianu Jurečkovi, byla těsná, upozorňoval po jejím konci bývalý šéf strany a poslanec Pavel Bělobrádek. Jurečka se ve funkcích udržel jen o tři hlasy.

Foto: Petr Horník, novinky.cz

Tisková konference po jednání KDU-ČSL. Na snímku Pavel Bělobrádek

Článek

„Hlasovali jsme aspoň o důvěře a byla těsná, takže uvidíme, jak to bude dál,“ komentoval výsledky konference pro Novinky Bělobrádek.

Lidovečtí delegáti v pátek odpoledne na celostátní konferenci strany přijali dvě usnesení. V jednom vyjádřili Jurečkovi důvěru, aby zůstal v čele strany, v druhém, aby zůstal ministrem práce a sociálních věcí.

Pro usnesení mělo hlasovat 46 z 85 přítomných delegátů. Hlasovací kvórum tedy bylo 43 a Jurečka se v křeslech udržel jen o tři hlasy. Proti hlasovalo 26 delegátů a 12 se zdrželo.

Jurečka nekončí

Domácí

Bělobrádek ještě před konferencí volal po změnách. „Ke změně musí dojít nejen kvůli aféře předsedy, ale i kvůli dlouhodobě špatným výsledkům strany,“ napsal na stranické fórum.

Vyhrálo lidovecké „možná a uvidíme“

Po konci konference Bělobrádek působil trochu zklamaně. „Někteří kolegové si asi radši řekli, že je dobré říct lidovecky ‚možná a uvidíme‘. Takhle to dopadlo a já to respektuji,“ krčil rameny.

Na páteční konferenci se ale podle něj aspoň trochu uvolnila atmosféra ve straně. „Pozitivní je, že to nebyla žádná zabijačka a nikdo v podstatě nepraštil členskou průkazkou, ani nedošlo k nějakým invektivám. Debata byla tvrdá, korektní, a nakonec došlo velmi těsně k rozhodnutí; a eventuální změny se odkládají na podzimní sjezd,“ zhodnotil.

Po ráznějším řešení před pátečním setkáním volal i jihočeský poslanec Šimon Heller. „Politika je o tom, že jednou vyhrajete a jednou prohrajete. Jsem připraven se za své ideje bít,“ komentoval výsledky konference pro Novinky.

Přiznal, že i v pátek prosazoval, aby volební sjezd lidovců byl na jaře, a ne na podzim a zopakoval také stanovisko několika jihočeských výborů, jež kromě požadavku dřívějšího sjezdu také nesouhlasily s tím, aby Jurečka zůstával v čele strany.

„Diskuze byla bouřlivá“

„Diskuze byla bouřlivá,“ hodnotil pro Novinky páteční konferenci i první místopředseda KDU-ČSL a místopředseda Sněmovny Jan Bartošek.

„Poměrně dlouho se diskutovalo, jakým způsobem postupovat dál. Myslím, že tam zazněla řada důležitých názorů, ke kterým se bude potřeba do budoucna vrátit. Byly tam pojmenované některé věci, kterým je třeba se z pohledu strategie věnovat,“ dodal opatrně.

Jurečka měl spolustraníkům před konferencí slibovat, že sdělí nějaké zásadní sdělení, jak vyřešit vnitrostranickou krizi. Někteří tak čekali, že rezignuje, prohlásí, že na nadcházejícím sněmu už nebude kandidovat na předsedu, nebo že mu konference třeba nevysloví důvěru. Nic z toho se ale nestalo.

I když vše zůstává při starém, šéf lidovců to bere jinak. „Já to nevnímám, že se nic nestalo,“ řekl. „Konference neřešila jen otázku sjezdu, ale jestli mám pokračovat, abych do sjezdu udělal něco pro to, jak zlepšit práci a naši komunikaci, a důrazně říkat naše priority,“ uvedl.

Za cíl má do podzimu stranu dostat alespoň na pět procent volebních preferencí. Zatím se lidovci pohybují mezi dvěma a třemi procenty.

Jurečka zvažoval rezignaci kvůli vánočním večírku na ministerstvu práce, který neukončil ani poté, kdy už byly známy následky tragické střelby na filozofické fakultě, a pak o něm mlžil a vyhýbal se odpovědnosti. V KDU-ČSL panuje také dlouhodobá nespokojenost kvůli zmíněným volebním preferencím.

Bartošek: V KDU-ČSL panuje celková nespokojenost

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám