Hlavní obsah

Výborný: Zdražovat se nebude, zlevňovat také ne

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ceny potravin v Česku jsou stabilizované, uvedl ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL) v neděli v České televizi. Podle něj není žádný důvod, aby potraviny zdražily. Zároveň ale nevidí možnost, že by ceny potravin i nadále klesaly.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr zemědělství Marek Výborný (KDU-ČSL)

Článek

„Říkal jsem, že není žádný důvod ke zdražení potravin (od ledna), tak se i stalo. Ceny potravin jsou stabilizované,“ uvedl v Otázkách Václava Moravce Výborný.

„Ukázalo se, že když se o tom začalo veřejně hovořit a poukázal jsem na to, nikdo si nedovolil zdražit. A není to jen otázka tří procent dolů na DPH, ale i otázka dalších vstupů, které do toho náleží,“ dodal.

Zároveň upozornil, že bude ostražitý k tomu, jak se ceny budou nadále vyvíjet. „Důvod pro zdražování nevidím. Ale taky nevidím dramatickou možnost k tomu, aby ceny dále klesaly,“ uvedl ministr. Podotkl, že doufá, že ceny budou stabilizované dlouhodobě.

Ceny potravin? Hlavně že zase nezdražily. Vláda je se změnou DPH spokojená

Ekonomika

S obchodníky se Výborný plánuje dál pravidelně setkávat. Další schůzka by se mohla uskutečnit v letošním prvním čtvrtletí. Ceny potravin podle něj závisí především na stabilizaci konkurence mezi obchodníky i potravináři.

O nového roku se díky konsolidačnímu balíčku snížila DPH na potraviny z 15 na 12 procent. To se i podle prezidenta Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáše Prouzy promítlo v cenách.

„Skutečně se nižší DPH promítá do konečné ceny. Ukazuje to mimo jiné uvádění cen s přesností na haléře,“ popsal. Zároveň uvedl, že pokud bude stát tlačit na konkurenci mezi dodavateli a sníží překážky v dovozu, ceny dále klesnou.

Minulý týden bylo proti loňskému prosinci levnějších 11 ze 13 potravin, které ve svých předběžných měsíčních průzkumech sleduje Český statistický úřad.

Nejvíce cena klesla například u másla nebo u vajec. Ve srovnání s prosincem naopak zdražily brambory nebo pšeničná hladká mouka.

Ceny benzinu a nafty jdou nahoru, v průměru jsou stejné

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám