Hlavní obsah

Část lidovců chce rychlý konec Jurečky. Jasno bude večer

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Lidovci v pátek na jednání celostátní konference rozhodují o politickém osudu Mariana Jurečky, svého předsedy a ministra práce a sociálních věcí. Podle informací Práva a Novinek slíbil, že delegátům jasně sdělí, jak vyřešit vnitrostranickou krizi. Někteří nicméně chtějí, aby Jurečka v čele strany skončil, a to pokud možno rychle, dokud je čas.

Foto: KDU-ČSL

Marian Jurečka na jednání KDU-ČSL

Článek

Krize strany, jejíž volební preference se dlouhodobě nacházejí pod pětiprocentní hranicí, eskalovala kvůli skandálu kolem vánočního večírku, který na ministerstvu práce neskončil, ani když celá země s hrůzou počítala mrtvé po střelbě na filozofické fakultě. Jurečka nejdřív o večírku mlžil a vyhýbal se odpovědnosti, čímž popudil část strany, která začala volat po jeho konci.

„Rebelii“ vyvolali hlavně lidovci z jižních Čech a ti chtějí sjezd co nejdříve. „Z hlediska preferencí, z hlediska toho, co se odehrálo kolem večírku, KDU-ČSL potřebuje co nejdřívější restart a nejen personální, ale i v otázce programu a toho, kam kráčíme,“ řekl Právu a Novinkám jihočeský poslanec Šimon Heller.

„Za dobrý výsledek budu považovat, pokud nastartujeme změnu,“ řekl v pátek při příchodu na konferenci.

Rebelie u lidovců: Jihočeši požadují co nejrychleji sjezd strany

Domácí

K jihočeským lidovcům se začali přidávat další. Nespokojenost ve straně jednoznačně popsal poslanec a bývalý předseda strany Pavel Bělobrádek na stranickém internetovém fóru.

„Ke změně musí dojít nejen kvůli aféře předsedy, ale i kvůli dlouhodobě špatným výsledkům strany,“ uvedl Bělobrádek. Lidovci v posledních průzkumech získávají jen kolem dvou tří procent podpory.

Možných scénářů je více

„Marian Jurečka hlásí, že nám sdělí nějaké zásadní sdělení. Co to bude, nevím, takže jsem napjatý,“ řekl Právu a Novinkám místopředseda strany a poslanec Tom Philip.

Konference má v plánu rozhodnout o předčasném sjezdu KDU-ČSL, který chce část lidoveckých organizací přesunout z podzimního termínu na květen nebo červen.

„Myslím si, že vzhledem k situaci by nám možná prospěl dřívější sjezd,“ připustil v pátek při příchodu poslanec Miroslav Zborovský. Sjezd měl být původně na jaře, za jeho přesunutí na podzim už lidovci zaplatili peníze. Ze strany tak zároveň znějí obavy, že další přesouvání sjezdu by stranu stálo další nemalou částku.

Všichni lidovci ale očekávají, že se v pátek hlavně vyjasní situace kolem Jurečky. „Ve hře je vyjádření důvěry, nedůvěry, rezignace nebo prohlášení, že už nebude kandidovat. Vše se ale bude vyvíjet podle toho, co nám Marian sdělí a jak na to zareagují kraje,“ poznamenal Philip.

Zbrklé kroky mohou ohrozit i vládu

Jedna varianta, která se mezi lidovci šíří, předpokládá, že Jurečka zůstane ministrem, ale už nebude kandidovat na předsedu. Poslanec Jiří Navrátil nečeká, že Jurečka rezignuje.

„Nezaznamenal jsem od Mariana, že by chtěl nyní rezignovat. Myslím, že se spíš vzdá kandidatury na předsedu,“ řekl Právu Navrátil. Lze ale podle něj očekávat, že někteří delegáti budou chtít hlasovat o vyjádření nedůvěry předsedovi. „Podle toho, jak jsem četl některá usnesení okresů, lze to čekat,“ podotkl Navrátil.

Phillip varuje před ukvapenými kroky, protože by to mohlo rozkolísat celou vládu. „Situace je velmi vážná, protože nejde jen o KDU-ČSL, ale o celou vládu, jejíž vznik je spojen s Marianem Jurečkou,“ podotkl Phillip.

Jurečka nechtěl dopředu říct, co zásadního kolegům přednese. „Na rozdíl od mnoha kolegů stranické věci komentuji na stranické půdě. Nejdříve to probereme v pátek s kolegy a pak teprve s médií,“ řekl Právu a Novinkám Jurečka.

To, že se nechystá rezignovat, naznačil v odpovědi na dotaz, zda je pro dřívější sjezd. „Smysluplné vyhodnocení práce předsednictva a předsedy máme dělat až na základě volebních výsledků. To byl i argument pro původní přesun sjezdu z jara na podzim. A já proto podporuji variantu, aby byl až v říjnu,“ podotkl.

Ze strany zároveň ale zní, že pokud by v pátek nějaký zásadnější krok Jurečka neudělal nebo nenabídl, spolustraníci ho k němu vyzvou. Například Heller nechtěl při příchodu říkat, co případně bude navrhovat.

Změna po sjezdu?

Svého šéfa se v pátek zastal ministr životního prostředí a místopředseda lidovců Petr Hladík. „V tuto chvíli je potřeba zachovat stabilitu, abychom dokázali být pevnou součástí vlády, abychom dokázali zemi řídit, odpovědnost máme,“ zdůraznil.

Zároveň ale připustil, že po sjezdu dojde ke změně ve vedení strany i v jejím směřování. „Není to otázka jednoho předsedy, ale celého týmu,“ podotkl.

Hladík také zopakoval, že pokud Jurečka oznámí, že na sjezdu už nebude kandidovat na předsedu, o křeslo by nejspíš usiloval. „Zvážil bych to, pokud bych měl například nominaci regionu. Pak bych zavčas oznámil konkrétní vize,“ uvedl. O variantě, zda by kandidoval i proti Jurečkovi, prý nepřemýšlel.

Bartošek: V KDU-ČSL panuje celková nespokojenost

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám