Hlavní obsah

Vstupní lékařské prohlídky mají u vybraných profesí skončit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Potravinářské zdravotní průkazy, které musejí mít lidé pracující v restauracích či pekárnách, ale i vstupní prohlídky do zaměstnání u většiny profesí pravděpodobně skončí. Vláda projedná tzv. druhý antibyrokratický balíček, ten má ulevit podnikatelům a živnostníkům a tyto změny obsahuje.

Foto: Envato elements

Ilustrační foto

Článek

Jde o návrh 23 opatření. „Balíček obsahuje návrh opatření z oblasti financí, například zvýšení limitů pro povinný audit ve firmách, justice, kam patří zrušení přísedících u soudů a zvýšení limitu pro bagatelní spory,“ sdělil Právu ministr pro legislativu Michal Šalamoun (za piráty).

Zrušení lékařských prohlídek při vstupu do zaměstnání by se mělo týkat 1. a části 2. kategorie prací, kam se zaměstnanci řadí podle vlivu okolního prostředí na jejich zdraví. Patří do nich třeba administrativní profese nebo pokladní či některé prodavačky. Do oblasti zdravotnické pak náleží zrušení potravinářských průkazů či změny v oblasti hygieny, která usnadní domácím výrobcům sezonní produkci domácích marmelád či sirupů.

„Zdravotní průkaz sám o sobě neosvědčuje, zda je jeho držitel aktuálně zdravotně způsobilý nakládat s potravinami, jelikož se často vydává bez omezení data,“ odůvodňovala vláda změnu v připomínkovém řízení. Povinnost mít průkaz například i u skladování balených potravin je podle ní nadbytečné. Balíček má také zrušit koncesionářské poplatky při průmyslovém vy­užití televizní obrazovky.

Nerizikové profese už nebudou muset na pravidelnou zdravotní prohlídku

Domácí

Součástí první sady opatření, která vláda přijala loni a označuje je za antibyrokratická, bylo mj. zrušení elektronické evidence tržeb nebo povinných periodických lékařských prohlídek pro zaměstnance v nerizikových profesích. Současně se zvýšila hranice obratu pro povinné placení DPH a pro možnost přihlásit se k placení paušální daně na dva miliony korun.

Povinností přibývá

Snahu vlády nedávno ocenila Hospodářská komora. Je však podle ní nedostatečná. „Nových povinností přibývá mnohem rychleji, než kolik jich ubývá,“ prohlásil její prezident Zdeněk Zajíček.

Jako příklad nově uvalené administrativy uvedl chystanou povinnost zaměstnavatelů evidovat u úřadů všechny dohody o provedení práce. Ta je součástí balíčku na konsolidaci veřejných financí a má zabránit zneužívání dohod, kdy řada lidí pracuje u více zaměstnavatelů a neodvádí tak sociální a nemocenské pojištění.

Potravinářské průkazy skončí

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám