Hlavní obsah

Vondrák se vrátil do školského výboru

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nezařazený poslanec Ivo Vondrák (dříve ANO) se vrátil do sněmovního školského výboru. S podporou vládního tábora ve výboru ve čtvrtek vystřídal Pavla Kašníka (ODS), který na členství v něm rezignoval.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ivo Vondrák

Článek

Vondrák výboru dříve předsedal. Odvolat ho z něho nechalo v květnu hnutí ANO. Stalo se to poté, co Vondrák před prezidentskými volbami vystupoval proti kandidátovi ANO, což byl šéf hnutí Andrej Babiš. Veřejně naopak podpořil protikandidáta Petra Pavla, jenž vyhrál.

Vondrák se také vyjadřoval kriticky vůči poměrům v ANO. V rozhovoru pro Novinky například uvedl, že v hnutí je člověk buď sluha, nebo nepřítel. To označil za „základní členění“.

Hnutí kvůli neshodám v únoru nakonec opustil. Tento měsíc rezignoval i na funkci hejtmana Moravskoslezského kraje, když mu hrozilo odvolání. Už předtím podobně ve funkci ostravského primátora skončil další „rebel“ hnutí Tomáš Macura, se kterým se Vondrák v názorech na šéfa ANO shodoval.

Vondrák: V ANO jste sluha, nebo nepřítel. To je základní členění

Domácí

Vondrák nyní zůstane řadovým členem sněmovního výboru, místo v čele totiž i nadále patří podle dohod ANO. Adeptkou na šéfku by tak mohla být stínová ministryně školství Jana Berkovcová, schválit ji ovšem bude muset vládní koalice, která drží v dolní komoře pohodlnou většinu.

Do výborů se vrací i Balaš

Do výborů Sněmovna vrátila čtvrtečním hlasováním také někdejšího ministra školství Vladimíra Balaše (STAN), jenž skončil ve vládě začátkem května.

Před nástupem do kabinetu koncem června loňského roku působil v ústavně-právním a zahraničním výboru. Teď se stal členem ústavně-právního a mandátového a imunitního výboru a dále ústavní komise.

V právním výboru Balaš nahradil svého předchůdce na ministerstvu školství Petra Gazdíka, v imunitním výboru Elišku Olšákovou a v ústavní komisi Lucii Potůčkovou (všichni STAN), kteří z těchto pozic odstoupili.

Vondrák skončil, nahradil jej Krkoška

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám