Hlavní obsah

Vondrák skončil, nahradil jej Krkoška

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Hejtman Ivo Vondrák (ANO) v úvodu zasedání zastupitelstva Moravskoslezského kraje ve čtvrtek oznámil, že odchází z funkce. Po primátorovi Tomáši Macurovi jde o dalšího vrcholného komunálního politika za ANO, kterému se vymstilo, že v prezidentských volbách nepodpořil Andreje Babiše, ale Petra Pavla. Novým hejtmanem byl zvolen Jan Krkoška (ANO).

Foto: Aleš Honus

Moravskoslezský hejtman Jan Krkoška (ANO)

Článek

Svým odstoupením Vondrák předešel svému odvolání, ke kterému by s největší pravděpodobností ve čtvrtek došlo. Otázka, zda se hnutí ANO vypořádá i s Vondrákem, je tak zodpovězena.

„Začal bych slovy jednoho z největších politiků minulého století, který řekl: Nikdy se nevzdávejte. Nikdy, v ničem velkém ani malém, velkém ani malicherném, nikdy se nevzdávejte s výjimkou přesvědčení o cti a rozumu. Toto přesvědčení mě vedlo k mému vyjádření, mému postoji vůči prezidentovi, kterého jsem nemohl podpořit, a svůj názor jsem vyjádřil tak, jak jsem vyjádřil. Musím říci, že bych jej vyjádřil opět stejně,“ řekl hejtman krátce před oznámením své rezignace.

Poté opustil své místo za potlesku zastupitelů. Jeho náměstci mu následně poděkovali za práci, kterou pro kraj odváděl.

Foto: Milan Malíček, Právo

Bývalý hejtman Ivo Vondrák

Některým členům zastupitelstva se vývoj situace nelíbí a nešetří kritikou. „Zastupitelé za ANO, kteří tohle způsobili, by měli zpytovat své svědomí. Ta situace je šílená a absurdní, vracíme se tady do padesátých let,“ řekla Kateřina Šebestová, bývalá náměstkyně ostravského primátora, která byla také členkou ANO a také podpořila na funkci prezidenta Petra Pavla.

Novým hejtmanem kraje zastupitelé zvolili náměstka Jana Krkošku (ANO).

Do uvolněné funkce náměstkyně byla zvolena Šárka Šimoňáková.

Sněmovna odvolala Vondráka z čela školského výboru

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám