Hlavní obsah

ANO má o poslance míň. Vondrák práskl dveřmi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Z poslaneckého klubu hnutí ANO odešel Ivo Vondrák. V úterý to novinářům řekla šéfka klubu Alena Schillerová. Vondrák podle ní rezignoval po kritice ostatních poslanců. Novinkám moravskoslezský hejtman řekl, že se nechtěl nechat urážet. Ve Sněmovně bude pokračovat jako nezařazený poslanec.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Ivo Vondrák (vlevo) po jednání předsednictva hnutí ANO 8. února, kde skončil jako místopředseda hnutí. Vpravo první místopředseda ANO Karel Havlíček

Článek

„Byť pan Vondrák sám tak rád - zejména mediálně - kritizuje, tak dnes tu kritiku sám neunesl a odešel z klubu hnutí ANO,“ řekla na tiskové konferenci po jednání klubu Schillerová.

„Nemám pocit, že bych se chtěl nechat urážet. Proto jsem odstoupil sám,“ řekl k tomu Novinkám v úterý Vondrák.

Podle Schillerové v úterý poslanci ANO probírali veřejné vystupování Vondráka, který dlouhodobě hnutí kritizuje a v prezidentských volbách se postavil proti svému šéfovi Andreji Babišovi, když podpořil později zvoleného Petra Pavla.

V minulém týdnu v rozhovoru pro Novinky Vondrák například uvedl, že v hnutí je člověk buď nepřítelem, anebo sluhou. Také se důrazně opřel do vedení ANO.

Vondrák: V ANO jste sluha, nebo nepřítel. To je základní členění

Domácí

„Kolegové se vyjadřovali velmi korektně, s jejich názory jsem většinou souhlasila. Kritizovali jeho mediální prezentování. Nezaznělo nic, co by bylo mimo rámec slušnosti, ale pan poslanec to neusnesl. Pak oznámil, že končí,“ popsala průběh jednání klubu.

„Ústavou máme dáno právo na vyjádření svého názoru,“ poznamenal k odlišným názorům v úterý Vondrák.

Debata byla podle Schillerové velmi otevřená. Uvedla, že její kolegové řekli, že by se názory měly řešit uvnitř klubu, a ne si je vzkazovat přes média. Když Vondrák oznámil rezignaci, poslanci o tom podle jednacího řádu museli hlasovat a vyjádřit na to svůj názor.

„Hlasování bylo jednomyslné,“ zdůraznila Schillerová. A to i přesto, že se mluvilo o tom, že Vondrák má mezi některými poslanci podporu. Později mluvčí ANO Martin Vodička uvedl, že se hlasování zdržel šéf hnutí Babiš.

Vondrák bude nyní ve Sněmovně působit jako nezařazený poslanec. Zároveň je také předsedou školského výboru. Klub ANO má po jeho rezignaci 71 poslanců, stále je ale v dolní komoře největší.

Za veřejnou kritiku ANO a podporu Pavla ve volbě hlavy státu byl kritizován také ostravský primátor Tomáš Macura. Před týdnem se Macura rozhodl ukončit své členství v hnutí. V pondělí pak oznámil, že odejde do půl roku z funkce primátora moravskoslezské metropole.

Vedení ANO ztratilo jakékoliv brzdy, chtějí se mě zbavit, míní Macura

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám