Hlavní obsah

Vondráček: Lex Volný je připraven ke schválení. Potyčka u pultíku se řešit nebude

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Poslanci by se mohli zabývat návrhem zákona „lex Volný”, který by zpřísnil sankce za přestupky poslanců. Novinkám to řekl předseda Sněmovny Radek Vondráček (ANO) poté, co poslance Lubomíra Volného ve středu opět vyvedla ze Sněmovny kvůli jeho chování policie. Mandátový a imunitní výbor tentokrát podle Vondráčka incident řešit nebude.

Foto: Petr Horník, Právo

Lubomír Volný

Článek

„Máme nachystanou novelu jednacího řadu. Mohlo by se to přijmout hned,“ řekl Novinkám Vondráček.

Návrh, který v březnu předložil Vondráček spolu s Markem Výborným (KDU-ČSL), Jakubem Michálkem (Piráti) a dalšími, zavádí nové disciplinární řízení proti zákonodárci, který na jednání parlamentu spáchá přestupek.

V případě, že se poslanec dopustí více přestupků, obdrží pokutu za každý z nich; strhnout by se pokuta mohla nově přímo z poslancova platu.

Volný musí zaplatit pokutu 90 tisíc za rvačku ve Sněmovně

Domácí

Pokuta by mohla následovat například po situaci, která nastala ve Sněmovně před několika měsíci.

Chování Volného tehdy řešil sněmovní mandátový a imunitní výbor, který mu za lednovou potyčku u pultíku řídícího schůze udělil pokutu ve výši jednoho poslaneckého platu, tedy 90 tisíc korun. Volný ale pokutu dodnes neuhradil.

V důvodové zprávě také stojí, že zákonodárci reagovali na opakované nepřístojné chování některých poslanců, kteří nedodržovali mimořádná opatření kvůli covidu-19.

„Vyhráli kluci, bylo jich víc.” Volného vyvedli od řečnického pultu i s utrženým mikrofonem

Domácí

Mezi nimi byl právě Volný spolu s Marianem Bojkem, kteří ani v době, kdy byla pandemie na vrcholu, nenosili v prostorách parlamentu roušku.

Ve Sněmovně aktuálně probíhá předposlední schůze v tomto volebním období. Aby poslanci stihli návrh schválit, museli by následující týden předřadit bod na jednání a zkrátit lhůty při projednávání jednotlivých čtení.

Imunitní a mandátový výbor Volného řešit nebude

Ve středu Volný blokoval projednání předlohy, jež by umožnila v případě potřeby hlasovat v říjnových volbách i z karantény či izolace. Po časovém limitu mlčky sedl za řečnický pult a nedbal na napomenutí ani vykázání. Ze sálu ho nakonec vyvedla policie.

Podle Vondráčka se však na rozdíl od zimního incidentu u pultíku o přestupek nejednalo. „Minulé jednání viděly tisíce lidí a bylo takové intenzity, že už to splňovalo skutkovou podstatu výtržnictví,“ míní Vondráček.

Opatření k Volnému: Odejde předsedající, vypne se přenos Sněmovny

Domácí

A to přesto, že bylo zřejmé, že Volný při odvádění policií řečnický pult vytrhl. „Není tam pevně postavený, jenom volně daný,“ vysvětloval Vondráček.

Nenavrhne proto, aby se Volným opět zabýval imunitní a mandátový výbor. K tomu, aby se středeční čin dostal na jednání výboru, je to však podle jeho člena Petra Gazdíka (STAN) nutné.

Gazdík: Voliči by se měli zamyslet, koho kroužkují

„Někdo z poslanců musí dát podnět, pravděpodobně by to měl být předseda Poslanecké sněmovny (Vondráček), který jasně na jednání označil chování pana poslance Volného za pohrdání Sněmovnou a kázeňsky ho z jednání vyloučil,“ řekl Novinkám Gazdík.

„Pokud by to výbor řešil jako přestupek, tak by mu opět hrozila pokuta v maximální výši jednoho platu,“ doplnil Gazdík.

Proč Piráti a STAN ztrácejí? Netají se zvyšováním daní, míní politologové

Domácí

Nesouhlasí ale s tím, aby se vytvářely zákony šité na míru jedné osobě. „Naše demokracie klesá úrovní neustále níž. Je potřeba, aby se zamysleli zejména voliči a takové lidi, jako je pan poslanec Volný, do Sněmovny nevolili,“ míní Gazdík.

„Je to blbé, ale je to tak. Každý z nás by měl zvážit, koho kroužkuje a volí do Sněmovny. Ústavodárci dříve bohužel nepředpokládali, že lidé této úrovně by se mohli stát poslanci,“ dodal Gazdík.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám