Hlavní obsah

Opatření k Volnému: Odejde předsedající, vypne se přenos Sněmovny

Předseda Sněmovny Radek Vondráček (ANO) ve středu přerušil živý přenos z jednání dolní komory ve chvíli, kdy měl být ze sálu vyveden poslanec Lubomír Volný. Vondráček opustil své křeslo, čímž je podle jednacího řádu Sněmovny schůze přerušena a podle domluvy poslanců tím režie i přeruší videopřenos z jednání.

Radek Vondráček vykazuje poslance Volného z Poslanecké sněmovnyVideo: psp.cz

 
Článek

Jednání Sněmovny je podle zákona veřejné. Ve chvíli, kdy je jednání přerušeno, vysílání nemusí probíhat.

„Je domluva s pracovníky, kteří tu dělají přenos, že pokud předsedající opustí místo, tak se přerušuje přenos,“ řekl Novinkám místopředseda Sněmovny Vojtěch Pikal (Piráti).

„Vyhráli kluci, bylo jich víc.” Volného vyvedli od řečnického pultu i s utrženým mikrofonem

Domácí

Ke kroku ve čtvrtek přistoupil předseda Sněmovny Radek Vondráček (ANO) poté, co nařídil vykázání Volného z jednacího sálu. „Dal jsem pokyn, protože nemám radost, když jsme ve zprávách v takovém kontextu,” zdůvodnil pro Novinky, proč přenos přerušil.

Poslance ze sálu vyvedla policie. Ta uvedla, že k tomu použila hmaty a chvaty a nikdo nebyl zraněn.

Vykázání předcházelo blokování jednání ze strany Volného, který u řečnického pultíku nejprve mlčky stál, během čehož vyčerpal limit, následně mlčel, a to i poté, co ho Vondráček napomenul.

V dolní komoře se v tu chvíli projednávala předloha, která by umožnila v případě potřeby hlasovat v říjnových volbách i z karantény nebo izolace.

Odcházejícího Vondráčka následovala většina poslanců, zavřely se dveře a režie vypnula přenos ze sálu. Ve chvíli, kdy se znovu otevřely, policie vyvedla Volného a přenos se zapnul, bylo zřejmé, že byl řečnický pult vytržený.

Volný musí zaplatit pokutu 90 tisíc za rvačku ve Sněmovně

Domácí

Dohoda o vypnutí online streamu vznikla podle informací Novinek v letošním roce. O možnosti se začalo mluvit po Volného prvním incidentu, který na plénu proběhl v lednu.

Potyčka v Poslanecké sněmovněVideo: Česká televize ČT24

Místopředseda Sněmovny Tomáš Hanzel (ČSSD) tehdy po varováních vypnul Volnému při vystoupení mikrofon se zdůvodněním, že nemluví k tématu. Volný pak přišel mluvit na místo předsedajícího, jak předtím avizoval. Hanzel se mu v tom snažil zabránit. Na pomoc mu přišlo několik poslanců. Po kratší strkanici Volný místo v doprovodu policejní ochranné služby opustil.

Reklama

Výběr článků

Načítám