Hlavní obsah

Volby by vyhrálo ANO, druhá ODS. Lidovci a TOP 09 mimo Sněmovnu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pokud by se nyní konaly volby do Poslanecké sněmovny, vyhrálo by je na plné čáře hnutí ANO. Volilo by ho 33,5 procenta lidí. Druhá ODS by měla 14,6 procenta, třetí Piráti by získali 10,8 procenta. Uvádí to průzkum agentury STEM pro CNN Prima News, který probíhal po představení konsolidačního balíčku.

Foto: Milan Malíček, Právo

Andrej Babiš poskytl rozhovor deníku Právo.

Článek

Do Sněmovny by se dostala také SPD (9,3 procenta) a hnutí STAN (5,8 procenta).

Pod hranicí pěti procent, která je potřebná pro vstup do Sněmovny, skončila TOP 09 (4,7 procenta), ČSSD (4,1 procenta), KSČM (3,8 procenta) i KDU-ČSL (3,4 procenta). Další subjekty skončily pod třemi procenty.

„Připouštím, že je tu ztráta voličů. Doufám, že do voleb ale přesvědčíme voliče, že konsolidační balíček dává smysl,“ uvedl k tomu premiér Petr Fiala (ODS) v diskusním pořadu Partie na CNN Prima News.

Volby by vyhrálo ANO, těsně by prošla ČSSD. Vládní koalice by nesložila většinu

Domácí

Průzkum se konal mezi 18. květnem a 29. květnem, což bylo krátce po představení konsolidačního balíčku i důchodové reformy, které nejsou ve veřejnosti příliš populární. Opatření totiž budou mít dopad na peněženky českých občanů.

„Fiala už dávno není ODS. Je jako novodobí komunisté Piráti,“ reagoval na průzkum šéf ANO Andrej Babiš na Primě.

Podobné výsledky uvádí i ostatní průzkumy. Podle modelu agentury Median z dubna mělo nejvyšší voličské preference také hnutí ANO, nicméně tehdy po několikaměsíčním růstu klesly. Hnutí by podle Medianu volilo 31 procent lidí, druhé místo by obsadila ODS s 15 procenty hlasů, třetí by byli Piráti s 10,5 procenta.

A také podle modelu agentury Kantar pro Českou televizi by na přelomu dubna a května vyhrálo hnutí ANO se ziskem 31 procent hlasů. Koalice Spolu (ODS, TOP 09 a KDU-ČSL) by získala 25 procent.

V součtu s Piráty a STAN by vládní koalice podle modelu, který vznikl ještě před oznámením konsolidačního balíčku, většinu ve Sněmovně nezískala. Měla by 43 procent hlasů.

Fiala s Babišem se přeli, kdo může za inflaci

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám