Hlavní obsah

Volby by vyhrálo ANO, těsně by prošla ČSSD. Vládní koalice by nesložila většinu

V dubnových hypotetických volbách do Poslanecké sněmovny by podle nejnovějšího modelu agentury Kantar TNS pro Českou televizi zvítězilo hnutí ANO se ziskem 31 procent. Na druhém místě by skončila koalice Spolu s 25 procenty. Z průzkumu také vyplývá, že současná vládní koalice by již nesložila většinu ve Sněmovně.

Článek

Na třetím místě v modelu, který počítá s koalicemi, by se umístili s 11,5 procenty hlasů Piráti, následovalo by hnutí SPD (9,5 procenta). Potřebnou pětiprocentní hranici pro vstup do Sněmovny by překročilo ještě hnutí STAN s 6,5 procenty a ČSSD (5,5).

Oproti poslednímu průzkumu agentury si koalice Spolu pohoršila a kdyby se nyní konaly volby, tak by současné vládní strany ztratily většinu ve Sněmovně.

Průzkum proběhl od 17. dubna do 5. května a do modelu zohledňujícího koalice se zapojilo 964 respondentů z 1200 oslovených. V nynějším šetření deklarovalo 63 procent respondentů jít k volbám. K volebním urnám by spíše nebo určitě nedorazilo 22 procent voličů.

Kdyby strany kandidovaly samostatně, tak na prvním místě by se umístilo opět ANO s 30,5 procenta, což je od posledního šetření nárůst o procento.

Za oslabením ODS je prý nespokojenost s prací vlády

Druhá ODS by získala 17 procent, což je oproti výsledku z minulého měsíce o tři procenta méně. „Situace se pozvolna horší u ODS, kde počet voličů klesá. Z březnových 20 procent spadla strana na 17 procent. Jejich voliči nejčastěji přecházejí k hnutí ANO,“ uvedla spoluautorka průzkumu Nikola Kopáčová.

Podle ní odklon voličů od ODS souvisí s „nespokojeností s prací vlády“.

„V posledních měsících začíná přibývat voličů, kteří se přesouvají mezi vládním a opozičním táborem, konkrétněji k hnutí ANO, což se dříve dělo spíše zřídka. Více než polovinu nových voličů ANO nyní tvoří právě ti, kteří dříve preferovali některou z vládních stran. Mezi důvody je dobře patrná obecná, jednotící linie, a to velká nespokojenost s prací vlády, neplnění vládního programu a podobně,“ uvedli autoři průzkumu.

Na třetím místě by skončili Piráti s 11 procenty. Následovalo by SPD (9 procent), STAN (6 procent), a ČSSD (5,5 procenta). Na samé pětiprocentní hranici pro vstup do dolní komory parlamentu by se umístili vládní lidovci a TOP 09.

Do tohoto modelu se zapojilo 981 respondentů z 1200 oslovených.

Reklama

Výběr článků

Načítám