Hlavní obsah

Vojtěch: PCR testy se budou uznávat dál

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) v sobotu uvedl, že obdržel stanovisko opozičního AntiCovid týmu ohledně dalších opatření ke zvládnutí epidemie. Žádné nové doporučení ke stávajícím krokům prý nevidí, nicméně ve shodě s AntiCovid týmem navrhne vládě, aby bezinfekčnost bylo možné dokladovat i nadále PCR testy.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch

Článek

„Nechtějí jít cestou boje s epidemií jako v Rakousku, ale souhlasí se zrušením samotestů a antigenních testů, pokud je pro PCR dostatečná kapacita. A ta je,” konstatoval ministr s poukazem na tzv. rakouský model, který by pro neočkované a ty, kteří prokazatelně neprodělali covid, znamenal zapovězení přístupu do restaurací, na stadiony či na další místa, kde je nyní nutné prokazovat bezinfekčnost.

„Respektujeme jejich pohled a na pondělní vládu proto půjdeme s opatřením, které zavede OTN (Očkování – prodělaná Nemoc – Test; pozn. red.)  jen s PCR testy,” doplnil ministr.

Antigenní testy a samotesty již coby doklad bezinfekčnosti stačit nebudou.

Co doporučuje AntiCovid tým

AntiCovid tým formuloval svůj postoj do 11 bodů. Nechce například povinné celoplošné očkování, nechce v tuto chvíli lockdown a doporučuje, aby se nešlo tzv. rakouským modelem.

Co vládě doporučuje AntiCovid tým

Domácí

Doporučil navýšit kapacity PCR testování a antigenní testy ponechat pouze pro případ, že by kapacity PCR testů nestačily. Doporučuje rovněž co nejrychlejší dobrovolné proočkování klientů v domovech pro seniory třetí dávkou.

Lidé by podle něj rovněž měli dostat od ministerstva zdravotnictví informace ohledně principů podávání monoklonálních protilátek, které mohou při včasném užití zabránit těžkému průběhu.

Nechybí ani výzva k dodržování stávajících opatření a k tomu, aby jejich vymáhání respektovalo zákonné normy.

Změny patrně od 29. listopadu 

O tom, že od 29. listopadu by mělo dojít k zásadní změně opatření, hovořil v týdnu premiér Andrej Babiš (ANO). Rada vlády pro zdravotní rizika jako jednu z variant zmiňovala právě rakouský model jakéhosi lockdownu pro neočkované.

Rakousko zavede lockdown pro neočkované v celé zemi

Koronavirus

V pátek o opatřeních jednali zástupci končícího kabinetu v demisi právě s experty stran budoucí vládní koalice, kterou chtějí sestavit ODS, lidovci TOP09, Piráti a STAN.

Vláda se s opatřeními rozhodla vyčkávat a nechává si je od opozice takříkajíc „posvětit”.

Vláda se zpřísněním čeká na opozici

Domácí

„Není to o vládě a opozici. Jsme po volbách. Abychom jako vláda přijali nějaké stanovisko a pak nás současná opozice kritizovala, proč jsme takové opatření přijali, to myslím, že v této situaci není na místě. Musíme se chytit za ruce a mít společné stanovisko,” uvedl v pátek Vojtěch.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám