Hlavní obsah

Vojtěch chce lidem umožnit očkování bez registrace

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) plánuje otevřít centra, která lidem umožní očkování proti covid-19 i bez registrace. První dvě by měla vzniknout do dvou týdnů v Praze.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch

Článek

Očkovací centra bez nutnosti registrace chce ministr otevřít v Praze v obchodním centru Chodov a na hlavním nádraží. Pokud se taková očkovací místa osvědčí, mohla by se vytvořit i v dalších regionech.

Cílem je podle ministra oslovit lidi, kteří se k očkování zatím neregistrovali.

„Mohou to být lidé, kteří někam cestují, jdou na nákup. Třeba nejsou odpírači očkování, ale z nějakého důvodu se nezaregistrovali, možná kvůli pohodlí. Tady bez objednání, bez termínu půjdou kolem a budou se moci okamžitě naočkovat bez jakýchkoliv překážek,” vysvětlil Vojtěch.

Zdravotníci budou mít v těchto očkovacích místech kromě dvoudávkových vakcín k dispozici i jednodávkovou vakcínu od firmy Johnson & Johnson.

Restaurace budou muset kontrolovat bezinfekčnost hostů, plánuje Vojtěch

Koronavirus

Ministerstvo doporučilo na začátku června v návaznosti na stanovisko vakcinologů, aby zdravotníci americkou očkovací látku nepodávali lidem mladším 60 let.

Důvodem je velmi vzácný nežádoucí účinek, kdy u očkovaných vznikají především v mozku krevní sraženiny. Podle údajů Evropské lékové agentury (EMA) se výskyt odhaduje u 0,01 procenta očkovaných, většinou v mladším věku.

Vojtěch ale nyní řekl, že očkování mladších lidí touto látkou není zakázáno.

„Věřím, že se spousta lidí naočkuje touto očkovací látkou, protože je to pohodlnější,” poznamenal. Pokud si lidé vyberou dvoudávkovou, budou se muset dostavit ještě na druhý termín očkování.

Reklama

Výběr článků

Načítám