Hlavní obsah

Vláda za účasti Zemana schválila rozpočet na příští rok

– Praha • Aktualizováno
Novinky, Barbora Zpěváčková

Kabinet premiéra Andreje Babiše (ANO) na středečním zasedání schválil rozpočet na příští rok s deficitem 40 miliard. Schodek je terčem kritiky opozičních stran. Na jednání vlády dorazil prezident Miloš Zeman.

BEZ KOMENTÁŘE: Příjezd Miloše Zemana na jednání vládyVideo: ČTK

 
Článek

„Hlavním bodem bylo schválení rozpočtu na rok 2019 za přítomnosti pana prezidenta. Mám pro vás dobrou zprávu, rozpočet jsme schválili,” oznámil Babiš.

Pochválil si, že vyjednávání rozpočtu bylo hladší než za vlády předchozího premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD). „Poprvé to proběhlo jinak, premiér podporoval ministryni financí, proběhlo to v úplně jiném duchu,” prohlásil Babiš.

Záznam: TK po jednání vládyVideo: ČTK

Zeman podle Babiše na jednání kritizoval nedostatek investic. Proti tomu se premiér ohradil. „Jsme obviňováni, že neinvestujeme. Není to pravda. V roce 2019 jde 122 miliard na investice,” řekl.

Vláda nemá dost hlasů

Takzvaný „zákon roku” nyní poputuje do Sněmovny. Menšinová vláda ANO a ČSSD ale nemá dostatek hlasů, aby rozpočet prosadila. Další hlasy chce hledat napříč spektrem.

„Podporu budeme hledat u všech stran, které jsou v Parlamentu. Neumím si představit, že by některá strana nechtěla zvýšit platy důchodcům, učitelům a policistům. Ten rozpočet je velmi dobrý,” zdůraznil.

Zeman kritizoval jen to, že musel brzy vstávat

Prezident novinářům při příchodu sdělil, že k rozpočtu nemá zásadní výhrady, jen drobné. Už dříve nechal slyšet, že by dal vládě jedničku.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Prezident Miloš Zeman přichází na jednání vlády o rozpočtu.

Pochválil ministryni Alenu Schillerovou (za ANO) za to, že původně plánovaný deficit ve výši 50 miliard snížila na 40 miliard. Kritizoval pouze to, že musí přijít na jednání kabinetu v osm ráno, což považuje za nekřesťanskou hodinu. Ministři se sešli už v šest hodin ráno.

Podle prezidenta je vláda na cestě k vyrovnanému rozpočtu v příštích letech. Babiš přitom dříve plánoval, že vyrovnaný rozpočet by mohl být už v roce 2017, potom ale názor změnil.

Rozpočet není optimální, kritizuje rada

Chystaný schodek kritizuje pravicová opozice. Za optimální ho nepovažuje ani Národní rozpočtová rada. Současný dobrý stav ekonomiky by podle rady měla vláda využít k vytvoření prostoru pro případná opatření při zhoršení ekonomického vývoje.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Prezident Miloš Zeman se zúčastnil jednání vlády k rozpočtu.

Schůze vlády probíhá už poněkolikáté v Hrzánském paláci poblíž Pražského hradu. Strakova akademie, kde se ministři s premiérem obvykle scházejí, se rekonstruuje.

Babiš už řešil rozpočet s prezidentem na schůzce v Lánech koncem srpna. Právě tam Zeman oznámil, že chce dorazit na jednání kabinetu. Vláda musí rozpočet schválit a poslat do Sněmovny do konce září.

Reklama

Výběr článků

Načítám