Hlavní obsah

Vláda se rozhodla zaplatit Michelinu desítky milionů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Vláda se rozhodla zaplatit poplatek společnosti Michelin za zařazení Česka do světového gastroprůvodce. Po jednání kabinetu to ve středu oznámil ministr dopravy Martin Kupka (ODS) s tím, že cílem je posílení turismu v České republice. Poplatek je 51,3 milionu na pět let.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Podle slov mluvčí ministerstva pro místní rozvoj (MMR) Veroniky Hešíkové pro ČTK by se na financování neměl podílet jen stát, ale také kraje a soukromý sektor.

„Vláda se rozhodla do projektu vstoupit,“ reagoval na dotaz na tiskové konferenci Kupka.

Výše částky, kterou by Česko k účasti projektu hodnocení restaurací muselo zaplatit, nebyla dosud jasná, mluvilo se například o sumě 10 milionů na tři roky, či 54 milionů na pět let.

Kupka doplnil, že si kabinet kladl zejména otázku, co by se stalo, kdyby se rozhodl příležitosti nevyužít, a tedy, o co by přišla Česká republika, pokud by poplatek za michelinské ocenění nezaplatila.

„Ivan Bartoš (předseda Pirátů - pozn. red.) představil konkrétní analýzu toho, jak utrácejí turisté na českém území. Útrata za gastronomické služby představuje v mnoha případech více než 30 procent jejich celkové útraty,“ vysvětlil krok.

Za vlastního michelinského průvodce musí Česko nejdřív zaplatit. Otevřený dopis vládě podpořil i Pohlreich

Domácí

Podle něj to tedy znamená, že se tím Česká republika stane přitažlivá pro spoustu turistů. „Je to nástroj, jak propagovat Českou republiku v zahraničí. Tento aspekt jsme v rozhodování posílili,“ přiblížil.

A doplnil: „Usilujeme v mnoha konkrétních projektech, aby se turisté na naše území vrátili. A tohle je jeden z konkrétních nástrojů, jak k tomu můžeme přispět za finanční prostředky, které budou velmi rychle návratné.“

V poslední dnech některé restaurace v Česku totiž sbírají podpisy pod otevřený dopis pro premiéra Petra Fialu (ODS) a celou vládu s výzvou, aby stát poplatek zaplatil. Akci podporují špičky českého gastrobyznysu včetně Zdeňka Pohlreicha, Jana Punčocháře nebo Jana Knedly, napsal oborový on-line magazín VisitChef.

Autoři dopisu podobně jako kabinet míní, že zařazení ČR do průvodce podporuje gastroturismus, je marketingovou podporou pro Česko po celém světě a má reálný potenciál přivést turisty do regionů.

Společnost Michelin loni změnila koncepci svého průvodce a restaurace hodnotí jen v zemích, jejichž národní agentury pro cestovní ruch přispějí.

Michelinskou hvězdu dostala před 15 lety jako první gastronomický podnik v postkomunistických zemích pražská restaurace Allegro v hotelu Four Seasons, předloni jednu hvězdu obhájily pražské restaurace Field a La Degustation Bohême Bourgeois. V loňském roce Michelin doporučení pro Česko nevydal.

Anketa

Je správné, že Česko vstoupilo do projektu světového gastroprůvodce Michelin?
Ano
12,9 %
Ne
87,1 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 20259 čtenářů.

Šéfkuchař Petr Kunc: Nekompromisní cesta za michelinskou hvězdou

Styl

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám