Hlavní obsah

Vláda se obává náhrad škod, raději hotelům nabídne kompenzace předem

Novinky, Renáta Bohuslavová

Ministerstvo pro místní rozvoj si pro ubytovací zařízení přichystalo částku až 400 korun na pokoj. Ačkoliv to ministři ani premiér otevřeně přiznat nechtějí, vláda se tím nenápadně připravuje na případné spory kolem náhrad škod od podnikatelů, kteří byli zasaženi vládními nařízeními v souvislosti s covid-19. Kompenzace totiž vyplatí jen za podmínky, že se zařízení vzdají jakýchkoliv nároků na náhradu škody.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) a ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová(za ANO)

Článek

„S návrhem jsme přišli my. Chtěli jsme vyřešit nějakou přímou dotaci, protože na úvěry si většina ubytovacích zařízení nesáhla,” řekl Novinkám prezident Asociace hotelů a restaurací České republiky Václav Stárek.

Nechceme ale, aby došlo ke zbytečnému zahlcení soudů.

Dále doplnil, že prosadili i klauzuli o náhradě škody. „Nikdo nemůže ovlivnit to, že k soudním sporům nedojde. Nechceme ale, aby došlo ke zbytečnému zahlcení soudů. Je to určitě jedna z cest, jak soudní spory zmírnit,” přiznal Stárek a dodal, že by šlo o „elegantní řešení”, jak sporům předejít.

Až 30 procent hotelů nebo penzionů podle něj stále ještě neotevřelo a jistotu přežití nemají ani ty, co už tak učinily. Nejhorší je podle něj situaci ve městech.

Situace po hotely je dramatická

„Situace pro ubytovací zařízení je dramatická. Není pravda, že penziony jsou plné,” doplnil s tím, že pro restaurace se zatím nic takového nepřipravují, ačkoliv původně to asociace navrhovala.

Ubytovací zařízení mohou dostat kompenzace až 400 korun na pokoj a den

Domácí

„Již funguje COVID - Nájemné z dílny MPO, který využívají zejména restaurace, které jsou na rozdíl od ubytovacích kapacit převážně v nájmu. Restaurace také na rozdíl od hotelů mohou těžit z rezidenční spotřeby, což hotely nemohou,” uvedl resort pro místní rozvoj.

Ministerstvo pro místní rozvoj návrh na kompenzace pro hotely, penziony a kempy už připravilo. Původně se měl projednávat minulé pondělí, ale vzhledem k tomu, že prezident Miloš Zeman v té době ještě nepodepsal zákon o navýšení rozpočtu se schodkem půl bilionu, projednávání se odložilo na pondělí.

Schillerová je obezřetná

Podle informací Novinek se ale k návrhu, který by znamenal dopad na rozpočet čtyři miliony, zcela pozitivně nestaví ministryně financí Alena Schillerová (za ANO). Obává se právě toho, že by se o kompenzace postupně mohli hlásit i další.

DPH na ubytování a kulturu se sníží na 10 procent

Ekonomika

Na dotaz Novinek pouze uvedla, že program vnímá jako „nástroj cílené podpory sektoru cestovního ruchu”.

Že by šlo o snahu předejít budoucím sporům o náhradu škody, nevyloučilo ani ministerstvo pro místní rozvoj. Potvrdit to však nechtělo. Pouze uvedlo, že provozovatel nemusí nabídky využít. „Příspěvek COVID - Ubytování bude ze strany státu nabídka, není povinností provozovatele tuto nabídku přijmout,” uvedl tiskový mluvčí resortu Vilém Frček.

400 korun na den

Podle Stárka jde i tak pouze o symbolickou částku, která má pomoct ubytovacím zařízením, aby nekrachovaly.

„Ztrátu jsme vypočítali cca na 1000 korun denně. Není to ale jen záležitost prvních tří měsíců, věc se táhne dál, turisté necestují a vznikají i nová lokální ohniska, a tudíž se bez pomoci cestovní ruch nevzpamatuje,” varoval.

Každé ubytovací zařízení jako hotel, botel, penzion či kemp může získat kompenzaci za 72 dnů, kdy muselo mít z rozhodnutí kabinetu zavřeno.

Do Moravskoslezského kraje se vracejí povinné roušky a večerka pro restaurace

Koronavirus

Hotely, motely, botely a další zařízení se třemi až pěti hvězdami budou mít za období od 14. března do 24. května nárok na nejvyšší příspěvek, 400 korun.

Ubytování s jednou a dvěma hvězdami budou moci žádat o 300 korun na pokoj, penziony obdrží 200 korun. Kempy, chatové osady či turistické ubytovny budou mít nárok na dotaci 100 korun na pokoj. Kempy mohou žádat jen o příspěvek na ubytovací objekty, jako jsou budovy s pokoji či chatky.

Reklama

Výběr článků

Načítám