Hlavní obsah

Tisková konference: Vláda řešila rozvolnění a návrat žáků do škol

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Kabinet premiéra Andreje Babiše (ANO) v úterý jednal o návratu žáků do škol. Podle ministra školství Roberta Plagy a šéfa resortu zdravotnictví Jana Blatného (oba za ANO) by se měli od 12. dubna do školek vrátit předškoláci a do škol děti z prvního stupně. Brífink po jednání vlády je naplánovaný na 16. hodinu, Novinky ho nabídnou živě.

TK po jednání vlády 6.4.2021Video: ČTK

 
Článek

Na prvním stupni základních škol by podle ministrů měla být rotační výuka, třídy by se měly střídat po týdnech. Školáci budou dvakrát týdně testováni antigenními testy. Na druhém stupni základních škol by pak měla zůstat ještě výuka na dálku.

Přehledně: Jak má probíhat návrat do škol

Domácí

Otevřít by se také nemusely školy ve všech okresech. Důležitý bude vývoj reprodukčního čísla v regionech. Pokud bude podle návrhu vyšší než 1, školy se v daném okrese neotevřou.

V pondělí přijde první větší rozvolnění

Domácí

Plán minulý týden ale zkritizoval premiér Babiš. Nechápe například, proč se do škol vrátí jen část dětí. A vadil mu právě i návrh na otevírání škol podle epidemické situace v okresech.

Opatření po nouzovém stavu

Kromě návratu žáků do škol se vláda měla zabývat i další podobou opatření proti koronaviru v době po nouzovém stavu. Ten skončí v neděli 11. dubna.

Podle Babiše i Blatného nebude žádat kabinet o další prodloužení, opatření tak budou vyhlášena podle pandemického zákona. Podle něj ale nejde omezit pohyb, skončit by tak mělo omezení cestování mezi okresy i zákaz nočního vycházení.

Kabinet by se měl zabývat i návrhem poslanců v čele s předsedou Sněmovny Radkem Vondráčkem (ANO), který zavádí nový přestupek poslanců. Za nepřístojné chování v parlamentu by hrozila pokuta až do výše součtu jednoho platu a paušálních náhrad.

Novela jednacího řádu vznikla zjevně jako reakce na chování nezařazených poslanců Lubomíra Volného a Mariana Bojka (oba Volný blok), kteří ve Sněmovně odmítají nosit respirátor nebo roušku.

Reklama

Výběr článků

Načítám