Hlavní obsah

Vláda posunula ratifikaci Istanbulské úmluvy do Sněmovny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Vláda souhlasila s pokračováním procesu ratifikace Istanbulské úmluvy. Dokument posílá k rozhodnutí Sněmovně. O schválení informovalo hnutí STAN na Twitteru.

Foto: Milan Malíček, Právo

Na snímku premiér Petr Fiala

Článek

„Naše vláda doporučila ke schválení Úmluvu o prevenci a potírání násilí vůči ženám a domácího násilí,“ potvrdilo STAN na Twitteru.

Z úmluvy podle hnutí vyplývá efektivní práce s oběťmi i pachateli násilí, předcházení násilí a vzdělávání policie, státních zástupců a advokátů.

„A co z Úmluvy nevyplývá? Ohrožení rodiny, Velikonoc, Vánoc a dalších tradic, úprava práv LGBT, počet pohlaví atp., zpochybnění naší migrační a azylové politiky,“ upozornili na sítích zástupci STAN.

Český zástupce se při jednání o přijetí Istanbulské úmluvy v EU zdrží

Domácí

Česko úmluvu podepsalo v roce 2016. K tomu, aby začala platit, ji musí ratifikovat Sněmovna a Senát a podepsat prezident.

Česká republika patří v Evropské unii k menšině zemí, které dokument dosud nepřijaly. Členské státy na začátku června odhlasovaly, že se sedmadvacítka k úmluvě připojí. Kabinet předem oznámil, že se ČR při hlasování zdrží.

„Nikomu neuškodí, ale pomůže“

Úmluva v ČR vyvolávala silné emoce. Důrazně ji odmítali konzervativci či sedm křesťanských církví. Podle zastánců naopak pomůže zlepšit pomoc obětem a představuje i symbol, že násilí je v Česku nepřijatelné.

„Myslím, že boj proti násilí, i domácímu, na dětech, ženách, seniorech je zásadní,“ komentoval to ve středu před jednáním vlády ministr pro místní rozvoj a šéf Pirátů Ivan Bartoš.

Úmluvu na Twitteru podpořil i ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti). „Jejím cílem je prevence násilí na ženách, domácího násilí a také ochrana obětí (bez ohledu na pohlaví nebo věk) a spravedlivý trest pro pachatele. S tím nejde nesouhlasit,“ zdůraznil s tím, že nikomu neuškodí, a naopak pomůže těm, kteří to nejvíc potřebují. Debatu kolem dokumentu považuje za bouři ve sklenici vody.

S dokumentem souhlasil i ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09). Ten ve středu uvedl, že text úmluvy považuje za špatně přeložený do češtiny, originální text je ale podle něj naprosto neškodný.

Minulé kabinety projednání a ratifikaci odsouvaly. O odklad žádali i někteří nynější ministři. Pětikoaliční vláda v programovém prohlášení píše, že zajistí lepší ochranu obětem sexuálního a domácího násilí.

Zvýšit tresty za znásilnění jde i bez Istanbulské úmluvy, upozorňují aktivistky

Domácí

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám