Hlavní obsah

Vláda pošle do Číny speciál s humanitární pomocí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Humanitární pomoc, kterou poskytnou města, kraje i Pražský hrad, odveze do Číny armádní speciál. S jeho vysláním na návrh ministra zahraničí Tomáše Petříčka (ČSSD) v pondělí souhlasila vláda. Oznámil to vicepremiér a ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD).

Článek

„Počítáme s tím, že vládní speciál bude mít na palubě až sedm tun materiální zdravotnické pomoci. Nyní projednáváme příslušná povolení s čínskými úřady tak, aby letoun mohl do Číny zamířit na přelomu února a března,“ informoval Petříček.

O vyslání speciálu s humanitární pomocí, rouškami, dezinfekčními a hygienickými prostředky požádal minulý týden Petříčka prezident Miloš Zeman. Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) v pondělí před zasedáním kabinetu novinářům řekla, že z hlediska rozpočtu s vysláním speciálu nemá problém, hradit let do Číny bude diplomacie z prostředků určených na humanitární pomoc.

Materiál do speciálu poskytly města, kraje, firmy, ministerstvo zahraničních věcí, Smíšená česko-čínská komora vzájemné spolupráce a Kancelář prezidenta republiky.

„Pan prezident v rámci Kanceláře prezidenta republiky inicioval finanční sbírku na humanitární pomoc Číně, vybralo se 150 000 korun,” uvedl minulý týden mluvčí Hradu Jiří Ovčáček.

SPECIÁL: Koronavirus 2019-nCoV

Speciály

Na palubě by měla být i humanitární pomoc z Vysočiny. Dárci podle vyjádření třebíčského starosty Pavla Pacala shromáždili takřka 400 kilogramů zdravotnického materiálu včetně roušek a dezinfekce. O pomoc je požádalo čínské město I-čchang z provincie Chu-pej.

Vyslání speciálu bude již druhou dodávkou humanitární pomoci. Prvních 4,5 tuny materiálu by mělo odletět tento týden z Vídně spolu s pomocí Rakouska, Maďarska a Slovinska.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám