Hlavní obsah

Češi držení v karanténě kvůli koronaviru opustili Bulovku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Pětice Čechů, kteří byli po návratu z čínského Wu-chanu v karanténě v pražské Nemocnici Na Bulovce, v pondělí zdravotnické zařízení opustila. Víkendový test na koronavirus 2019-nCoV opakovaně potvrdil, že jsou zdraví.

Záznam: Bulovka koronavirus TK + propuštění Čechů z karantényVideo: Novinky

 
Článek

„Za celou dobu nedošlo k žádnému zdravotnímu problému. Testy byly opakovaně negativní,” řekla na pondělní tiskové konferenci Hana Roháčová, primářka kliniky infekčních, parazitárních a tropických nemocí Nemocnice Na Bulovce.

Češi byli v karanténě po dobu dvou týdnů. „Museli jsme přistoupit k tomuto opatření. Byli v epicentru nákazy a navíc v letadle byl s nimi cestující, u kterého se později potvrdila nákaza. Přímý kontakt tam byl. Ta izolace tam bude vždycky,” doplnila ředitelka Hygienické stanice hlavního města Prahy Zdeňka Jágrová.

„Měli jsme štěstí, že to byli mladí lidé, inteligentní, odolní,” uvedla Jágrová. Podle ní s pěti Čechy nebyl žádný problém, karanténě se podrobili dobrovolně.

Po celou dobu sice nemohli vycházet ven, ale měli samostatné pokoje a mohli komunikovat se svými rodinami. „Snažili jsme se ale, aby měli pocit volnosti co největší,” podotkla Roháčová.

Lékaři u propuštěných pacientů komplikace neočekávají, za celou dobu hospitalizace neměli žádný zdravotní problém.

V Česku nemoc zatím není

V Česku bylo zatím kvůli podezření na nákazu virem 2019-nCoV, který způsobuje onemocnění Covid-19, testováno 77 lidí, u nikoho se nemoc neprokázala.

Čeští občané přiletěli do Evropy z epicentra nákazy Wu-chanu francouzským letadlem. Už první testy na Covid-19 byly u nich negativní.

Dva studenti z Wu-chanu, dva další čeští občané a jeden rodinný příslušník dorazili do Prahy 3. února krátce po půlnoci. Z Číny je evakuovalo francouzské letadlo, kterým se přepravili do Bruselu. Tam je spolu se dvěma slovenskými občany, kteří z Prahy zamířili sanitkami do nemocnice v Banské Bystrici, vyzvedl český vládní speciál.

SPECIÁL: Koronavirus 2019-nCoV

Speciály

V pevninské Číně na nemoc Covid-19 způsobenou koronavirem zemřelo více než 1500 osob. První úmrtí mimo Asii o víkendu ohlásila Evropa, ve Francii zemřel čínský turista. Počet nakažených na celém světě přesáhl 67 000. Naprostá většina lidí, kteří se koronavirem nakazili, žije v Číně. Kromě Asie, Austrálie, Severní Ameriky a Evropy se první případ nákazy prokázal také v Africe.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám