Hlavní obsah

Vláda neví, co se stane po 21. březnu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Kabinet neví, co se stane po 21. březnu. Skončit by tak nemuselo ani opatření, které omezuje cestování mezi okresy. „Mohlo by být drobné uvolnění v rámci pohybu osob,“ nastínil v Partii na Primě vicepremiér Karel Havlíček (za ANO). K rozvolnění v oblasti maloobchodu či volnočasových aktivit nedojde ale podle něj dříve než po Velikonocích.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Místopředseda vlády, ministr průmyslu a obchodu a ministr dopravy Karel Havlíček (za ANO)

Článek

„Neumíme dnes říct, jestli padne okresní lockdown. Všichni bojujeme o to, abychom to ustáli. Mohlo by být drobné uvolnění v rámci pohybu osob,“ mlžil v debatě s šéfem ODS Petrem Fialou vicepremiér Havlíček.

Praha a Královéhradecký kraj jsou na třetím stupni odepsaného systému PES

Domácí

Podle něj pak ministr zdravotnictví Jan Blatný (za ANO) věří, že „osobní“ lockdown bude po 21. březnu volnější.

„Uvolňování volnočasových aktivit či obchodů nenastane dříve než po Velikonocích. Prosím, vydržme,“ doplnil Havlíček s tím, že není nyní čas představovat konkrétní vládní kroky v oblasti rozvolnění.

Opoziční blok SPOLU přišel s vlastní tabulkou pro rozvolnění

Domácí

S tím nesouhlasil na Primě šéf občanských demokratů Fiala. Podle něj jsou lidi již zoufalí a potřebují vědět, za jakých okolností dojde k rozvolnění. „Jsem přesvědčen, že vláda musí mít scénáře, se kterými má pracovat. Situace lidí je zoufalá, lidé to psychicky nesou hrozně těžko,“ prohlásil.

„Nemůžeme dávat falešnou naději,“ reagoval Havlíček.

Čísla budou ještě růst 

Podle vicepremiéra to pak vypadá, že aktuální protiepidemická opatření zabírají. „Čísla by měla ale nyní spíše růst, protože jsme spustili testování ve firmách. To se musí postupně projevovat v tom, že budou lidé chodit na PCR,“ sdělil Havlíček.

Testy ve firmách zachytily za týden tisíce nakažených

Koronavirus

Vláda pak projedná tento týden častější testování ve firmách, jejich zaměstnanci by mohli podstupovat antigenní testování dvakrát týdně. Testovat by navíc mohly nově i firmy od 10 do 50 zaměstnanců.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám