Hlavní obsah

Vláda kratom nezakázala

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kratom a kanabinol HHC vláda nezapsala na seznam zakázaných látek. Ve středu po jednání kabinetu to na sítích oznámili vládní Piráti.

Foto: Envanto

Kratom

Článek

„Již dávno se ukázalo, že tupá prohibice není řešením. O tom se nám podařilo přesvědčit i naše koaliční partnery na dnešním jednání vlády. Kratom ani HHC tak nebudou zařazeny mezi zakázané látky,“ informovali na Twitteru Piráti.

A doplnili: „Místo toho bude kladen důraz na větší ochranu dětí i dospělých uživatelů.“

Ministr zemědělství Marek Výborný následně na tiskové konferenci uvedl, že se chystá příslušná legislativa. „Na jednání nebyla většina proto, abychom dnes schválili návrh ministra (zdravotnictví Vlastimila Válka) k úplnému zákazu. V tuto chvíli se totiž připravuje novela zákona, která umožní, abychom látky dokázali rozřadit tak, abychom nešli jen cestou zákazu,“ uvedl.

Jedním dechem zmínil jako příklad tabák, který je možný v Česku užívat až od 18 let.

Kanabinol HHC pochází z konopí a kratom z tropické rostliny. V malém množství mohou mít léčivé účinky, ve velkých dávkách utlumují. Prodávají se jako oleje, tinktury, tablety či prášek. Resort zdravotnictví navrhoval zákaz kvůli jejich dostupnosti dětem.

Experti hodnotí tyto látky jako méně rizikové, doporučují stanovit pro jejich prodej a kontrolu jasná pravidla.

Národní protidrogový koordinátor Jindřich Vobořil už dříve ČTK řekl, že nová legislativní úprava je už připravena a je možné ji rychle přijmout v Parlamentu jako poslanecký návrh.

Kratom i HHC by měly patřit na seznam psychomodulačních látek. Stanovit by se měla pravidla jejich prodeje a kontroly.

Vobořil chce CBD regulovat podobně jako tabák

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám