Hlavní obsah

Vláda hledá, kde ušetřit, zrušit funkci ministra pro evropské záležitosti ale odmítá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jedná s evropskými orgány a partnery a koordinuje evropskou agendu mezi resorty, navíc má výsledky. Těmito slovy premiér Petr Fiala (ODS) odmítl, že by zrušil funkci ministra pro evropské záležitosti, která vznikla především kvůli půlročnímu českému předsednictví v radě EU. To ale v prosinci skončilo a vláda v současné době hledá, jak ušetřit.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Nový ministr pro evropské záležitosti Martin Dvořák (STAN)

Článek

„Ministr pro evropské záležitosti má za úkol být více v Bruselu, ve Štrasburku nebo Lucemburku a jednat tam s příslušnými evropskými orgány a se svými evropskými partnery. Dalším jeho úkolem je koordinovat evropskou agendu mezi resorty. To není práce, která je vidět každý den v médiích, ale je vidět ve výsledcích,“ hájil pro Novinky Fiala resort pro evropské záležitosti.

„V bruselské agendě tak dokážeme lépe prosazovat zájmy České republiky a korigovat rozhodnutí, která se dělají v náš prospěch, což se nám se zřízením tohoto postu daří mnohem lépe,“ zdůraznil.

Ministrem pro evropské záležitosti je od čtvrtka dosavadní náměstek ministerstva zahraničí Martin Dvořák, který agendu přebral po Mikuláši Bekovi (oba za STAN). „Je zkušený diplomat s letitou praxí. Jsem přesvědčen, že naváže na práci pana ministra Beka, která byla opravdu velmi efektivní,“ dodal premiér.

Pavel jmenoval ministry

Domácí

Funkce vznikla kvůli předsednictví

Funkce ministra je bez portfeje, sídlí při Úřadu vlády. Vznikla spolu s dalšími dvěma posty ministrů – pro legislativu a pro vědu, výzkum a inovace –, když se moci v roce 2021 ujal kabinet Petra Fialy. Počet členů vlády tak vzrostl z 15 na 18.

Návrh tzv. systemizace služebních a pracovních míst k začátku roku 2022 uváděl, že ministr pro evropské záležitosti má mít dva útvary náměstků, odbor kabinetu, PR oddělení a oddělení poradců, na které se počítalo se 13 novými pracovními místy. Podobně tomu bylo i u dalších ministrů bez portfeje.

Celkem s těmito mandáty vzniklo na Úřadu vlády 74 nových míst, u nichž se počítalo se zvýšením objemu peněz na platy téměř o 43 milionů korun. Na dotaz, kolik v současné době ministerstvo pro evropské záležitosti ročně stojí, jeho zástupci Novinkám zatím neodpověděli.

Fiala tehdy jako hlavní důvod vzniku funkce ministra pro evropské záležitosti uváděl předsednictví v radě EU, které trvalo od července minulého roku do konce prosince.

„Premiér má teď k dispozici státního tajemníka pro evropské záležitosti, ale mně to nepřipadá jako dostatečné. Měl by to být člen vlády. Půjdeme s tímto návrhem do jednání v rámci koalice,“ uváděl Fiala ještě jako lídr volební koalice Spolu v říjnu roku 2021 v Otázkách Václava Moravce.

Fiala uvedl ministry. Bek slibuje ve školství „svižnou evoluci“. Dvořák chce vyvracet české „chiméry“ o EU

Domácí

V současné době už má ale Česko předsednictví za sebou a vláda zároveň hledá, kde ušetřit. Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) si dal za cíl, že v rozpočtu uspoří 70 miliard. Mluví se o škrtání dotací nebo zvýšení některých daní. Konsolidační balíček chce kabinet představit v polovině května.

Se zrušením ministerstva pro evropské záležitosti v rámci úspor ale vláda zřejmě nepočítá. „Jedním z jeho velkých úkolů je také implementace Národního plánu obnovy a dokončení prací na půjčce od Evropské komise z Nástroje pro oživení a odolnost, o kterou Česko projevilo zájem. Prostředky chceme využít hlavně na zvýšení energetické soběstačnosti Česka a na oživení naší ekonomiky po pandemii a dopadech války na Ukrajině,“ hájil ho Fiala.

Zrušení by dávalo smysl

Podle některých odborníků by přitom zrušení úřadu dávalo smysl. „Nabízelo by se to, resort sám o sobě není nezbytný. Bylo by to řešitelné, mělo by to logiku, česká vláda by se bez něj obešla a neochromilo by to její akceschopnost. Kdyby tu byla vůle šetřit a racionalizovat vládní agendu, tak by to šlo,“ komentoval pro Novinky politolog Jan Kubáček.

Upozornil také, že řada zemí Evropské unie takový resort vůbec nemá a problematiku rozděluje mezi ostatní ministerstva. „Jeho zrušením se neušetří dramaticky, ale má to velkou symboliku vůči daňovým poplatníkům i racionální argumenty. Ušetřilo by se i v akceschopnosti, protože když máte vše rozdělené na více resortů, tak je složité připomínkovací řízení, komunikace resortů, také vytváříte sekretariát ministrovi… To vše je narůstající byrokracie,“ zdůraznil.

„Můžeme se bavit o tom, jak moc vidím efektivitu těchto pozic, ale určitě o tom nemůžeme mluvit v souvislosti s tím, že uzdravujeme veřejné rozpočty. To je, jak když se plivne do moře. Ale vždy, když chcete, aby všichni šetřili, měli byste začít u sebe,“ upozornil v podcastu PoliTalk na funkce ministrů bez portfeje i bývalý ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09).

Prezident NKÚ: Byrokracie nás stojí strašné peníze. Škrtejme dotace a úředníky

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám