Hlavní obsah

Vláda chce ušetřit až 5 miliard na nemocenské

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Nemocenské dávky by měly v příštích dvou letech podle pondělního rozhodnutí vlády klesnout o 11 až 15 procent. Státní pokladna by tak ušetřila čtyři až pět miliard korun. Kabinet totiž schválil novelu zákona o nemocenském pojištění, která je součástí reformy veřejných financí, řekla ČTK jeho mluvčí Anna Stárková.

Foto: Aleš Rudl

Dobrovolníci upravují přístup k druhému informačnímu panelu budoucí naučné stezky, jež bude pojednávat o godulském pískovci.

Článek

Reformní zákony bude nyní projednávat Poslanecká sněmovna, kde má vládní koalice většinu jednoho hlasu. Nejvíce chce stát ušetřit podle novely za prvních 14 dní nemoci zaměstnance. První tři dny by měl nemocný dostávat jen 25 procent z denního vyměřovacího základu, zatímco nyní dostává 50 procent. Minimální denní vyměřovací základ, který je dnes 480 korun, bude v prvních 14 dnech nemoci snížen o 10 procent.

Výdělek od 480 do 690 korun se bude pro výpočet nemocenské snižovat o 40 procent a k výdělku nad 690 korun se nebude vůbec přihlížet. Nemocenské dávky se navíc do roku 2005 nebudou valorizovat. Podobně bude krácena podpora při ošetřování člena rodiny. Základ se navíc nebude počítat z posledního kalendářního čtvrtletí, ale z celých 12 měsíců. Tyto úpravy by měly zamezit zneužívání dávek.

Za posledních deset let totiž podle ministerstva práce a sociálních věcí průměrná délka pracovní neschopnosti stoupla z 23 dnů za rok na celý měsíc. Důležité také ale je, aby lékaři důsledně nemocné kontrolovali, tvrdí ministerstvo. Úprava povede ke snížení výše nemocenských dávek v poměru k čisté mzdě, a to nejvíc u lidí se středním a nízkým platem. Nejvíce ji pocítí zaměstnanci, kteří nevydělají ani průměrnou mzdu. Jim se dávky sníží z dnešních 83 na 65 procent.

Konkrétně to znamená, že lidé s průměrným výdělkem, který je v současnosti okolo 15 000 korun měsíčně, obdrží v prvních 14 dnech nemoci 4087 korun, což je o 1063 korun méně než dnes. Změny se však nedotknou mateřských dávek, které se jinak počítají shodným způsobem jako nemocenská.

Anketa

Zneužívá se podle vás hojně nemocenská?
ano
72,4 %
ne
27,6 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 438 čtenářů.
Související témata:

Související články

Reforma veřejných financí prošla vládou

Vláda schválila reformu veřejných financí, která má radikálně snížit vysoké schodky rozpočtů a zastavit další zadlužování země. V průběhu jednání vlády...

Výběr článků

Načítám