Hlavní obsah

Stát přidá na děti a důchodce méně, než chtěla Součková

Novinky, Václav Pergl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Vláda v pondělí seškrtala návrh ministryně zdravotnictví Marie Součkové (ČSSD), kterým chtěla, aby stát podstatně zvýšil platbu zdravotního pojištění za své pojištěnce, tady hlavně za děti a důchodce. Z celkového počtu pojištěnců jich je 56 procent, tedy více než polovina národa.

Foto: Goran Tačevski

Populární zpěvačka Anna K.

Článek

Součková navrhovala, aby stát ze současných 467 zvýšil měsíční pojistné na 502 koruny, tedy o 35 korun. Vláda ale schválila přidání je 8 korun za měsíc, na 475 korun. Tím se nezískají téměř dvě miliardy ročně ale zhruba půl miliardy. "To vůbec nemá smysl. Takové přidání nic nevyřeší. Není se o čem bavit," reagoval na zvýšení mluvčí Všeobecné zdravotní pojištění Jiří Suttner.

Vyměřovací základ se měl podle Součkové valorizovat o 7,5 procenta, kabinet ale zvedl základ na návrh ministerstva financí jen o 1,8 procenta. Současná výše vyměřovacího základu činí 3458 korun měsíčně, po zvýšení by měl stoupnout na 3520 korun; Součková navrhovala 3717 korun.

Odvody za státní pojištěnce tvoří 23 procent příjmu zdravotních pojišťoven, které však na péči o státní pojištěnce vydávají 81 procent vybraných peněz. Součková chtěla tuto nerovnováhu alespoň částečně srovnat, tak malé navýšení pojistného ale situaci zřejmě příliš nezmění. "V dané situaci reformy veřejných financí je to asi maximum," řekla Právu Součková. Uvedla, že bude předkládat vládě reformu zdravotnictví a v ní budou další návrhy, jak získat peníze na zdravotnictví. Protože i podnikatelé budou platit víc domnívá se, že nakonec částka do systému může být ještě vyšší, než necelé dvě miliardy ročně, které měly přijít ze zvýšeného zdravotního pojištění od státu.

Související témata:

Související články

Reforma veřejných financí prošla vládou

Vláda schválila reformu veřejných financí, která má radikálně snížit vysoké schodky rozpočtů a zastavit další zadlužování země. V průběhu jednání vlády...

Výběr článků

Načítám