Hlavní obsah

Vinaři bijí na poplach, révu ničí nová choroba, proti které není ochrana

Právo, Miroslav Homola

Změna klimatu způsobuje těžké spaní i vinařům. Vinice totiž v souvislosti s klimatickou změnou ohrožuje nová choroba kmene révy vinné, proti níž zatím není účinná ochrana. Podle expertů z Mendelovy univerzity v Brně, kteří přímou souvislost nemoci s klimatickými změnami prokázali, se škody ročně šplhají vysoko přes sto milionů korun.

Foto: archiv Mendelovy univerzity

Umírající keř révy, jejíž kmen napadla nová choroba.

Článek

Onemocnění se šíří především v důsledku střídání delších period suchého a teplého počasí s delšími periodami chladu a vlhka. Vážnou hrozbu potvrzují i zástupci Svazu vinařů.

„Na trhu chybí jakýkoliv chemický přípravek, který by révu ochránil. Odumírající části napadených rostlin musíme ořezat a v některých případech celé keře vyklučit a vinohrad znovu vysadit. Rozvoji onemocnění napomáhá masivní produkce sazenic, pro které dosud nemáme povinné testování,“ popsal problémy s novou nemocí Pavel Vajč ner ze Znovínu Znojmo.

Choroba kmene révy působí vinařům škody za stovky milionů

Odborníci ze Zahradnické fakulty Mendelovy univerzity tři roky zkoumali tři vinohrady s odrůdou Cabernet Sauvignon a tři s odrůdou Chardonnay. Každá z nich byla v jiné moravské vinařské podoblasti.

„Počet zkolabovaných rostlin u Chardonnay a Cabernetu Sauvignon dosahoval v průměru 1,58 procenta ročně, přičemž výrazně náchylnější byla odrůda Cabernet Sauvignon,“ řekl Aleš Eichmeier z Ústavu genetiky Zahradnické fakulty Mendelovy univerzity.

„V ČR máme 17 500 hektarů vinic při hustotě výsadby asi 4000 keřů na hektar. Při přepočtení těchto dat se dostáváme na 1,1 milionu keřů odumřelých v důsledku této choroby,“ dodal Eichmeier. Celková roční hospodářská ztráta byla vypočtena na zhruba 150 milionů korun.

Choroba způsobuje rychlé či pozvolné odumírání celých rostlin, a to jak sazenic, tak starších keřů. Vědci odhadují, že chorobami je napadena celosvětově až pětina všech vinohradů a v současnosti jde o největší hrozbu pro vinaře v ČR.

Nebezpečí pro celý svět

Omezit chorobu lze podle vědců výběrem vhodných odrůd a klonů. Už nyní je prokázané, že například Merlot je mnohem odolnější než Cabernet Sauvignon. K odolným rostlinám z bílých odrůd patří také Chardonnay. „Musíme se především soustředit na výsadbový materiál, ten musí být co nejzdravější,“ dodává vedoucí Ústavu vinohradnictví a vinařství Mojmír Baroň.

Podle ředitele Svazu vinařů ČR Martina Půčka jsou choroby kmene révy vinné velkou hrozbou, se kterou se do budoucna bude potýkat doslova celý vinařský svět.

„Vinohrady v ČR naštěstí nejsou doposud napadeny do takové míry, jaké musí čelit vinaři zejména v jižních státech Evropy, jako je Španělsko, Itálie nebo Francie, ale i u nás tyto choroby způsobují citelné ztráty. Zatím se proti nim nikde na světě nepodařilo najít účinná opatření. Věříme výzkumným institucím včetně Ústavu genetiky Zahradnické fakulty Mendelovy univerzity, který patří mezi nejaktivnější, že se jim problém podaří co nejdříve vyřešit,“ dodal Půček.

Reklama

Výběr článků

Načítám