Hlavní obsah

Vedení ANO kompletně zrušilo kontroverzní brněnskou organizaci

Právo, ada, nig, tin
Aktualizováno

Předsednictvo vládnoucího hnutí ANO se v úterý jednomyslně rozhodlo zrušit brněnskou organizaci. Ještě před sestavováním krajských kandidátek by se měla sejít jihomoravská buňka a zvolit nové předsednictvo, které by pak v Brně vybudovalo novou organizaci.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Andrej Babiš (vlevo) a jeho pravá ruka Jaroslav Faltýnek (oba ANO) ve Sněmovně

Článek

„Po návštěvě v Brně, kde jsem mluvil se členy organizace dvě a půl hodiny, jsem dospěl k závěru, že nejlepší bude organizaci zrušit,“ řekl Právu předseda hnutí a premiér Andrej Babiš. Předsednictvo ANO, které se sešlo ještě před jednáním Sněmovny, jeho myšlenku podpořilo.

„V Brně je podnikatelské prostředí, jsou tam tradiční strany. Našim se to tam nepovedlo, je to asi chyba všech. Už to potřebovalo rázný řez,“ dodal Babiš.

Babiš chce zrušit brněnskou organizaci ANO. A znovu ji založit

Domácí

„Předsednictvo dnes vyzvalo jihomoravskou organizaci, aby svolala mimořádný sněm ještě do data, kdy se bude hlasovat o krajských kandidátkách. V tajné, demokratické volbě zvolí předsednictvo, které začne budovat novou organizaci,“ sdělil v úterý Právu Babiš.

„V Brně je spousta slušných, poctivých lidí, které mrzí, co se stalo. Nejsme schopni lustrovat každého člena, kterého navrhují kraje, to je jejich odpovědnost,“ uvedl premiér.

Brněnské hnutí ANO řešilo v posledních týdnech velké spory. V březnu navrhl tehdejší místopředseda hnutí a bývalý brněnský primátor Petr Vokřál zrušení tří brněnských organizací kvůli tomu, že někteří lidé mohli mít souvislost s kauzami spojenými s bývalým místostarostou Brna-střed Jiřím Švachulou, který loni skončil po policejní razii ve vazbě. Původně byly buňky zrušeny, potom ale předsednictvo rozhodnutí změnilo.

Vokřál v ANO končí, brněnská buňka hnutí je podle něj spojená s podsvětím

Domácí

„Pan Švachula k nám přišel z ODS. V říjnu 2013, když jsme uspěli, tak si lidé, co byli dlouho v politice, řekli, že ODS už nebude úspěšná, tak k nám nalezli. Někteří jsou posilou hnutí, ale vlezl k nám i zločinec Švachula, který nám poškozuje pověst,“ řekl Právu Babiš.

Vokřál se minulý týden rozhodl z hnutí vystoupit, přestože měl na podzim vést kandidátku do krajských voleb. Lídrem tak bude současný hejtman Bohumil Šimek. Vokřál při vystoupení z hnutí uvedl, že nechce své jméno spojovat s lidmi, kteří hnutí využívají jen pro vlastní prospěch. Ponechá si ale zatím mandáty zastupitele Brna i Jihomoravského kraje.

Vedení ANO
Předsednictvo hnutí ANO tvoří krom předsedy Andreje Babiše místopředsedové Jaroslav Faltýnek, Richard Brabec, Radek Vondráček a Jaroslava Pokorná Jermanová. Členy jsou ostravský primátor Tomáš Macura, olomoucký hejtman Ladislav Okleštěk, poslankyně Jana Mračková Vildumetzová a Jana Pastuchová, poslanci Jan Volný a Roman Kubíček a rovněž šéf ANO v Praze Jan Říčař a náměstek hejtmana Kraje Vysočina Martin Kukla.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám